4 Januar: Klippetid !!! Check for sjov hvordan din vinstok opfører sig med dette lille program. Rebschnitt Det er ikke den fulde sandhed, men det har vist mig en forståelse for hvorfor mine vinplanter ser sådan ud som de gør.
Pak programmet ud og start programmet reb.exe Tryk på knappen "Wachsen" ca. 10 gange og du vil se vinplanten vokse gennem året. Klip nu vinplanten med saksen "schneiden" og træk evt grenene ned med knappen "biegen". Lad så vinstokken vokse igen, og se om du har klippet så du får den perfekte løv-væg. !!!!
Iøvrigt en underlig jul, her er hvad der var i haven: Knopper og blomster ind i Januar ! Læste iøvrigt at næste år forventes at blive endnu varmere end 2006.
Ifølge britiske meteorologer på instituttet Met Office bliver 2007 det varmeste år nogensinde. Meteorologerne tror, at middeltemperaturen kommer til at ligge 0,54 grader over gennemsnittet..
Ifølge meteorologerne er der to årsager til at 2007 kommer til at blive så varmt. Det er drivhuseffekten og vejrfænomenet El Niño i Stillehavet. Sidste varmerekord blev sat i 1998.
En af eksperterne, Kate Hopkins, siger, at denne nye information udgør yderligere en advarsel om, at der foregår store klimaforandringer i verden.
El Niño er et sporadisk tilbagevendende opvarmning af det mellemste og det østre Stillehav. Vejrfænomenet har fået skylden for tørke og store skovbrande i Australien, skybrud i Østafrika og andre besværlige vejrforhold rundt omkring i verden i de seneste par måneder.
Met Offices fund støtter op om lignende undersøgelser fra klimaforskningsenheden på East Anglia University, som var fremme tidligere på ugen.
4 December: Nå, der er lidt stilstand på frø-fronten, så et par gode citater fra Vinpressen har kunnet få mig til tasterne.
Alle 4 udtalelser af Mr. Richard Smart himself.
Se se, jeg elsker denne slags kontroversielle udsagn. Den sidste udtagelse kan vi vist ikke andet give ham fuldstændig ret i, Karsten Klitø har jo fortalt os at man ikke kan lave guld af lort. (citat fra DE) Enhver god kok sørger også for gode råvarer. Så naturligvis skal vi have velsmagne druer for at lave god vin. Min personlige mening er også at gode druer selv laver vinen. Selvfølgelig kan kældermesteren ødelægge det hele, men det kræver dygtighed !!!
Lavt udbytte giver ikke bedre vin. Dette skal selvfølgelig forstås i rette henseende, ekstra ordinært lavt udbytte nytter ikke noget. Balancen skal findes ved bladmassens mulige produktion af sukker til både vindruer og plantens vinteroverlevelse. Det er her specielt vigtigt at indse at vinplanten skal overleve en mulig meget kold vinter. Først herefter ses der på evt. høstudbytte. Vurder hvor stort areal der rammes af solens stråler, og husk så lige at en solfanger ikke placeres i skygge…. Blade i skygge forbruger sukker og producere altså negativ sukker !!! Løv-vægen er vist meget mere vigtig end mange tror.
Små bær giver ikke bedre vin kvalitet. Ja den kamel er lidt svær at sluge, for i visse tilfælde vil små bær være en fordel. Har man en sort der ikke modner tilstrækkeligt, så vil små bær hurtigere blive opvarmet at solen og syrereduktionen starter tidligere. Dette ses nemt hvis man er vant til at måle sukker i marken med et refraktometer. De små bær har mindst 20 Oe mere sukker. Går man efter høj farve og tanin som jo sidder i skallen, så er overfladearealet contra massefylde forholdet jo meget større i små druer. Dog må det tages med i tankerne, for Mr. Richard Smart har jo lidt erfaring med vinavl…..
Gamle vinstokke giver heller ikke bedre vin kvalitet. Nu defineres ’gamle’ ikke i citatet. Men jeg har da hørt fra den danske Crû kældermesteren i Bordeaux at der kan laves lige så god vin af 3 års stokke hvis blot ikke de bærer mere end 4 klaser / stok. Ganske vist fortælles der om vinstokke der henter smagsaromaer fra 30 meter under jorden, salgs- gas ?? Ved det ikke, men vi er nok ude i de sidste detaljer i meget gode vine. Så om min vin får 17 eller 19 point ved vinskuet … ja det lever jeg med.
---ooo000ooo---
Jeg havde i 2005 den store glade at lave vin af Bolero. For første gang i mange år, så kunne jeg ikke lade vinen blive i ballonen, den smagte for godt !! Da Bolero jo nu er blevet højaktuel, ja så måtte jeg jo bidrage lidt til testen af disse druer.
25 personer fik mulighed for at smage vinen, og ingen havde noget negativt at udtale. Bedste kommentar fra salen; ”kan man købe 2 flasker” Så ja den måtte af sted, og det blev jo til den store nedtur. Vinen opnåede kun 7 point. Den var for ”let, og nærmest rosé. ” Nu vel ja, men nu var det jo undertegnet der havde bestemt at denne vin skulle være let. Hvorfor skulle vi ikke have en let terrasse vin, som måske kunne nydes afkølet ? Danmark er jo godkendt til produktion af ”bordvin”, så laver man en sådan og hvor havner man … ingen mulighed for at sælge den.
Nederlaget blev modtaget, uden forståelse i øvrigt. Så fik jeg dog lige en ERFA gruppe til at smage vinen. (ikke min egen) Den blev smagt af 8 deltagere mellem 10 andre vine. Sandelig om ikke der blev noteret:
Blomsterduft, god og kraftig næse, let mild smag …..
De 4 deltagere, altså halvdelen, havde endda vinen som deres personlige bedste vin med deres respektive max point……… Ja ja da, de andre vine kunne jo være dårligere men det tror jeg nu ikke på, da gennemsnittet af vinene var 8,6 point. Det skal dog nævnes at en enkelt smager gav vinen 4 point.
Jeg var så yderligere heldig at få vinen bedømt ved en anden festlig lejlighed, 19 danske vinavlere smagte vinen og gav den point efter 20 skalaen. Her er så snittal for:
Ud over et enkelt 6 tal og et enkelt 8 tal, ja så lå de resterende 17 smagere mellem 9 og 13 point. Se det kalder jeg enighed, specielt mellem deltagerne og jeg selv. Min personlige vurdering var nok et 10 tal, og på en god dag et 11 tal. Indrømmet det er ikke en Ch. Palmer eller Mouton, men blot en ganske let vin. Blot synd at vinskue-domerne ikke ser fremtid i lette vine til terrassen. Nå men mit humør er kommet op igen, dog har jeg igen svært ved at se lyset til en rimelig vurdering af dansk vin.
25 November: Hmm tjaa ja, her går det godt. Det regner ....
25 September: Nå ja, i morgen runder vi sikkert de 970 GDD som er det samme som en god middel sommer i Loire..... altså en helt forrygende varm sommer efter danske forhold ..... så de der har Sirius, Orion, Zalas osv. vil nok side med store smil !!!! Rondo bliver ikke god i år, der er extrem lav syre på dette tidspunkt, ja så er det jo lige at jeg må måske nok lige bare være lidt glad for mine 30 Leon Millot. De ser super gode ud i år, og har næsten en alm. god sukker. Regent er forrygende !!!
20 September: Den rungende tavshed her på siden, kunne jo tilskrives en eventuel vinhøst…. Dette er bare absolut ikke tilfældet. Hoved druen Rondo er bestemt ikke i nærheden af modenhed. Stadig alt for høj syre, og grønne kærner. De relativt sene sorter her, er meget mere behagelige at spise. Årsagen er helt klart, den kraftige varme i sommers. Tidlige sorter modner senere når pre-variasion perioden er for varm. Vi så det samme sidste år, dog har vi haft godt September vejr, og fortsætter dette uden nattefrost så skal vi nok få druerne i hus.
Se så er det jo tid at tænke på hvad der skal bruges til vinfremstillingen. ML-01 gæren var nu eller sjov at prøve, selvom der er lidt blandede følelser her, men jeg har tilsyneladende svært ved at få kontakt til leverandøren ..... han stillede et par spørgsmål og siden har jeg ikke hørt fra ham. Så er det jo godt at vi har mulighed for at få de gode Lalleman produkter:
Færdige gær pakker fra Lalleman
Her er der således lavet en fix & færdig pakke med gær, næring og enzymer. Endda til en meget rimelig pris, da man jo normalt i denne verden skal købe meget større mængder hjem.
23 august: Så er der endelig en nyhed på vej, en ny gærtype er udviklet, som skulle kunne klare både den almindelige gæring og samtidig også den malolaktiske gæring.
Rødvin laves i dag med først en gæring af sukker til alkohol, som derefter tilsættes en malolaktisk bakteriekultur som nedbryder den resterende æblesyre. Sådan har det været i umindelige tider.
Ulempen ved malo-gæringen er at der samtidig kan udvikles ”aminer” hvis der ikke er helt styr på processen. Disse uønskede bakteriers restprodukter skulle være årsagen til mange rødvines hovedpine !!!
Et er sikkert, Professor Hennie van Vuuren, University of British Columbia som har udviklet gæren, har i mange år ikke kunnet drikke rødvin af samme grund. Dette var han lidt træt af og begyndte derfor at arbejde med problemet. Efter 15 år er løsningen fundet, ML-01 kan gennem en enkelt gæring omdanne både sukker og æblesyre. Dette gør derved mælkesyre kulturen overflødig og risikoen for dårlige bakterie vækst herved er fjernet.
For at få ML-01 til at udføre begge ”gæringer”, ja så har det været nødvendig at indsætte et gen fra en bakterie, og et andet gen fra en vild-gær ind i DNA stengen fra en kommerciel vingær.
Fordelen er indlysende: Da malo-gæringen er en bakterie kultur, ja så er vinen på dette tidspunkt følsom over for andre angreb. Nu er dette problem udelukket. Er der så ikke nogen ulemper ? Tjaa, nogle ville jo nok mene at malo-gæringen tilføre vinen aromaer og smag. Andre vil jo nok påstå, at malo-gæringen kun laves for at stabilisere vinen og fjerne uønsket æblesyre-smag som ikke klæder en god rødvin. Jeg vil lade dette spørgsmål stå åbent !!!
Linda Bisson, Professor i viniculture ved Universitet Davis, fortæller at vinmageren sagtens kan lave vin med den nye gær uden at ødelægge smagen. Selvfølgelig har udviklerne af gæren lavet forsøg hvor den nye gær sammenlignes med den traditionelle gærings proces. Vinen klares sig glimrende og kvaliteten syntes at være højere med mere fylde.
Vi får se hvornår vi andre kan afprøve denne nye gær.
21 August: Hop til Høstdata 2006
20 August: Hop ned til 8 August og se forskellen i farve på ES 9-7-48. Den er nu gennemfarvet og har en 60-61 Oe.
12 August: Så er der rydet op her på forsiden, der var jo efterhånden data tilbage fra vinteren 2004 så det var vist på tide .... Gamle data kan findes nederst på siden her, struktureret efter årstiderne og årstal. Den generelle oprydning må vente, tiden er knap. De sidste sukkertal og lign. kan findes her: Høstdata 2006 ES 9-7-48 er den 10 August oppe på 56 Oe !!! Solaris er ej heller kedelig, den har sikkert i skrivende stund rundet 50 Oe og vi er stadig kun i første halvdel af August. Der er nu også en status for SL 201-x serien. Der er stadig håb for de 2 af sorterne, men læs selv.
Oups, så er balladen der allerede, fandt et enkelt bær som var blevet så blødt at hvepsene har gnavet hul. Dette er et seriøst problem, som jo selvfølgelig er ren luksus. Men sådan kan det gå i jagten på tidlige sorter, de kan muligvis blive for tidlige !!!
Nå ja, sukker er jo også 68 Oe....ganske vis er det et af de 3 første blå bær, kan genkendes fra billedet af 6 august.
9 August: Ja Bolero er nok den der bare har lidt farve, ca. 28 Oe. ES 9-7-48 har allerede 53 Oe ....... for pokker da, der er folk der høster druer allerede ved 10 Oe mere ....... Lad os lige give den 14 dage mere, og så er den nok høst klar .....
8 August: Ja så skete det igen, ES 9-7-48 er flere længder forud for de andre sorter i vingården. Ganske vist er det kun enkelte klaser der viser variasion, men den her afbillede klase har været i gang i så mange dage at en sukkermåling er ved at være på vej .....
20 August
6 August |
8 August |
12August |
6 august: Rondo er godt nok også igang med at lave sin egen jungle, og under den første beskedne "oprydning" fandt jeg denne gren:
4 fulde klaser på samme gren, og så var der faktisk en enkelt lille klase uden for billedet. Det går jo bare slet ikke, jeg har jo kun vinter-klippet de 3 af Rondo-rækker. Altså måske 50 skud med 2-4 klaser per gren....
28 Juli: Ja jeg kommer jo ikke i vingården, ikke tid pt, men jeg var da deroppe den 22 juli. Jamen en af de sorter der klare varmen bedst er jo min bedste hade-drue Leon Millot. Ja jeg skriver hade-drue fordi jeg har så mange ting ved den sort som jeg ikke bryder mig om. Nu lader det også til, at Lars Hagermann i Høstrapporten, kun lige slæber den igennnem som en anbefalet drue til Danmark. Men den har kunnet lide den megen varme vi har haft, og det er jo nok også derfor vi har problemer med den i det almindelige danske sommervejr.
Jeg er nok lidt mere bekymret for Rondo og de andre "tidlige" sorter. En meget varm "pre-variasion" periode giver jo sent modne druer. Pre-variasion perioden her på Midt-sjælland er den sidste uge i Juli og de 3 første uger i August. Faktisk næsten de såkaldte "hunde-dage".
26 Juli: Ja, så er der igen overraskende tal fra drivhuset. Vi taler igen om mine Sl 201-x. Jeg havde desværre meget travlt med at få tømt drivhuset for potter, da det var muligt. Derfor er der ikke rigtigt nogle gode navne at sammenligne data med. Men jeg har da en fast Sieger og en Eszter stående derude. JA, nu kunne jeg ikke stå for fristelsen længere, jeg måtte smage en drue. Der blev derfor også taget en sukker måling:
Sieger |
35 Oe |
Skarp syre, og total umoden |
Eszter |
47 oe |
Skarp syre, og der fornemmes en moden drue i løbet af 14 dage |
Sl 201-2 |
57 Oe |
Let og behagelig syre med løse meget grønne kærner. |
Desværre må jeg konstatere, at min Sl 201-2,
som jo opføre sig lidt for meget som Vinifera, havde en ganske behagelig
druesmag. Smagen var faktisk fremragende, ...men måske det blot er fordi
det er den første drue ....
Nå jeg skriver desværre,
ja så er det jo fordi at jeg ved den ikke er resident over for vinskimmel.
Den gode smag, kunne dog retfærdigøre endnu en drue der skal sprøjtes
.... dog ved jeg ikke hvordan denne plante sætter klaser, da det
var en stiklings plante som havde sat en lille klase med ca. 10 druer.
27 Juli: Nu kunne jeg altså heller ikke dy mig for at smage SL 201-1, den mest lovende af de 5 da den nu har været gennemfarvet i flere dage. For pokker da, se lige de tal her:
Sl 201-1 |
67 Oe |
Næsten overmoden, Let og
behagelig syre med lysebrune løse kærner. |
DEN ER MODEN NU.
Ganske vist, minder den meget om Rondo i Baden omkring 1 september. Altså mere sukkervand end egentlig spisedrue kvalitet. Men det er jo også vindruer jeg går efter, og den meget varme har jo gjort drivhuset til et sydtropisk klima.
Det interessante er at, Sieger som er en af de tidligste Vinifera druer overhovedet, ikke er tilnærmelses vis nær en modning. Hvorfor så SL 201-1 er så hurtig til farve og sukker produktion, ja det ved jeg ikke. Jeg kan dog kun sige, at det var jo netop derfor jeg lavede denne krydsning. Et ønske om kort drue-vækst-sæson, og det må siges at være tilfældet. Både -1 og -3 blomstrede 27 Maj og vi har målingerne her den 27 Juli, altså 60 dage fra blomst til "moden" drue. Nå men alt det her snik-snak kan jo ikke bruges til noget, jeg skal ha planterne ud i den virkelige verden !!!
12 Juli: Ja der må lige lægges et billede ud af min SL 201-1 som tilsyneladende slår alle rekorder i tidlig "variasion". INGEN af de andre røde druer i drivhuset er med, dog begynder Osella og Eszter at tage lidt farve, men SL 201-1 startede allerede 5 Juli !!! Hvis der er nogle erfarende drivhus avlere der kunne give mig en mail, om hvornår der normalt er begyndende farve, ja så ville jeg være glad !!!
28 Juli / måske de mest modne druer i DK ?
12 Juli |
17 Juli |
19 Juli |
25 juni: Uha da, hvor tiden dog løber .... cuttings, podning osv. giver mig bare ingen tid i vingården. Så den har ligget stille nu i 14 dage .... uha da der var jo blomster i fuld flor deroppe. Nå men jeg har ikke fået taget billeder endnu. Jeg har dog et par billeder fra drivhuset, da jeg jo er ved at dokumentere de nye sorter i serien "Regendo" Bemærk lige at billederne er over 1 uge gamle.
SL 201-3 Regendo uno ??
SL 201-1 Regendo duo ??
Til sammenligning har Ortega / Siegerrebe kun ca. 3-4 mm bær imod "mine" 7-8 mm. Så de er bestemt langt fremme. Osella er dog større, men den drue kender jeg heller ikke rigtigt endnu. Så jo der er mange "nyheder" på vej.
Som tidligere omtelt, så har jeg ikke været i vingården i 2 uger. For pokke da, min ukendte mystiske Romolus, som det jo ikke er, har blomstret for læææge siden. Den er faktisk færdig. Se hvorledes støvdragerne er tørret helt ud:
ES 9-7-48 er lige nu i 50% blomst. Måske endda lidt mere. Det er sjovt hvorledes nogle sorter er helt anderledes end andre. ES 9-7-48 var jo markant meget tidlig blå sidste år. Det bliver spændende at se om den er lige så hurtig i år. Desværre er jeg jo bekendt med at denne sort ikke er så god til rødvin, men den laver en rigtig god rosé vin. Der findes jo over 100 forskellige Elmer Swenson sorter, så med denne testplante, ja så er der jo kun at få nogle af de gode rødvin's vinplanter i jorden !!!
ES 9-7-48 den 25 juni.
Der kommet et lille pip om hvor mine Gær noter er blevet af...... uha ja men så er de renskrevet. Du kan se dem i forum indtil jeg får sat dem på hjemmesiden. Tryk her.