Truntehus Vingaard

Forår 2007.

Historik (forsiden dengang)

 28 Maj:  Henning Larsen og Leif Berg er flinke til at skrive på deres hjemmesider omkring årets gang i vingården eller anden god info. Derfor får de ny en hædersplads her øverst på siden, således at de hungrende danske vinavler entusiaster kan følge med om hvad der rører sig i den danske vinavl. Personligt er jeg meget interesseret i at følge andres arbejde, men der er ikke mange der skriver jævnligt… desværre. Har jeg glemt en god side, så mail til mig.
I øvrigt må jeg en dag se at få struktureret min hjemmeside lidt mere. Selv jeg kan ikke finde rundt på den mere, og må bruge mit fil-søge program…. Der er nu 468 Mb info fordelt på 4880 filer, nogle dog .bak filer. Øj øj øj, det kommer til at tage tid.

Vi kommer også til at tage os sammen, skal vi ikke se og få koordineret vores arbejde lidt mere. Alle de som har gode forsøg i gang, skal blot skrive lidt om hvad de har gang i, og så ind på en hjemmeside. Det kan være nye sorter, grundstamme forsøg, vinfremstilling eller forædling. Desværre ikke megen hjælp fra FDV på dette punkt. Selv om deres vedtægter foreskriver at de skal udbrede viden omkring vinavlen.

Nå men jeg kan da starte med mig selv….

25 Maj:   Ja, her Lørdag se det ud til at vi skal ha’ regnvejr de næste mange dage. Så mon ikke vi nu kan anse nattefrosten for at være passé for i år….. og hvad er så status, det se godt ud. Det ser rigtig godt ud. Ganske vist var ERFA gruppen samlet hos Søren Kofoed i Svebølle.

Her var de tidlige sorter ude med 20-30 cm skud. Føj for pokker det var bare ikke tilfældet her. Max 10 måske 15 cm. Det var næsten som om man var i en anden klimazone. Nå men jeg lovede mig at opservere mit eget tidspunkt for samme BBCH.

De sidste 3 dage er det gået rigtig hurtigt, mine Regent er nu på samme niveau som Søren, og her er jeg således ca. 4-5 dage senere. Ikke så slemt endda. Hos mig har nogle af de tidlige sorter jo fået en snert af frost. Men da jeg vidste det på forhånd, ja så lod jeg rankerne stå med 6-7 knopper for meget. Disse fik så frosten og jeg klippede dem simpelthen væk. Resultatet er så nu, at de inderste 8 knopper skyder og er selvfølgelig noget bagud.

I øvrigt er der i år meget stor forskel på tidlig og sen knopbrud. Knopper har de sidste 4-5 dage væltet ud af vinterdvalen, og det ser lovende ud for mange af de nye navne. Desværre er min ES 9-7-48 ikke i god bæring i år. Jeg fik klippet den for tidligt, og frosten tog derfor de frugtbærende knopper. Altså de tidlige sorter skal beskæres sent, så kan en sen forårsfrost redes hjem. I øvrigt så kunne jeg ha’ undgået alt dette besvær, hvis jeg blot havde fræset jorden blank for ukrudt. Den frost der har været her var minimal, og ville ikke ha’ skadet planterne hvis der var bar jord. Desværre står min traktor i garagen, hvor den er under en større ombygning.

I øvrigt går det ganske glimrende med fremstilling af planter, drivhuset er fyldt op og jeg har måtte sætte planterne ud. Et løst gæt er nok 50 planter af SL 201-1, så det bliver ganske spændende hvorledes den klarer sig i den ”virkelige verden”. Mest af alt er det jo spændende hvorledes vinen kommer til at smage. En lidt nedtrykt nyhed er jo at min SL 201-5 har det lidt svært, den kom til verden 3 cm fra en 2 års plante og har aldrig haft mulighed for at udvikle sig. Derfor besluttede jeg mig for at omplante den, og det har ikke været godt for den. Den er stort set visnet bort, men jeg håber stadig at den kommer.

Ellers er der kun tilbage at advare om vinskimlen. Vi har fået en del regn på det sidste, og natte-temperaturen har været over 10 °C. Altså næsten perfekte forhold til et angreb. Følg nøje kortet her på siden, de røde arealer skal overveje en tidlig sprøjtning.

16 Maj:  2 gode og 2 dårlige nyheder.

Der har været fros i vingården på et eller andet tidspunkt. Desværre er udvidelsen af rækkerne gået ned over en lavning på blot 30 cm. Dette er nok !!! Det giver en frostlomme !!! Nå men pyt, jeg finder nok en løsning på problemet.

En god nyhed er så at jeg har bl.a. sat Noblessa her i lavningen. Den er extrem sen i knopbrydning, men selvfølgelig en kæmpe fordel her. Ud af de ca. 43 skrøbelige og sarte planter er der kun en som er lidt tvivlsom. Men da de faktisk først nu er begyndt at bryde knopper, så skal den såmænd nok kommer.

Den anden gode nyhed er jo at jeg sprøjtede den nye del af vinmarken for ca. 14 dage siden. Med Round-up !!! Ind over planter og hele molevitten fik en byge. Det er jeg meget glad for i dag, intet arbejde med ukrudt her. Jeg kan nemt slå det resterende ”græs” med plæneklipperen, og det hele tager under 1 time. (798 planter)

Den anden dårlige nyhed er at jeg selvfølgelig kom til at sprøjte to ekstra tidlige vinplanter her, de ser lidt sjove ud. Den ene er en Rondo, som er blevet helt rød….. Den anden en Noblessa, som er ”stenet”. Vi får se om jeg har taget livet af dem. Men jeg kunne jo ha sprøjtet 14 dage tidligere, og ikke haft nervøse trækninger over dette.

Så fortalte Søren Kofoed jo lige at nu gik det stærkt i Svebølle. Hmm det syntes jeg nu ikke det gjorde her. Men ved et nærmere kik i vingården, så sker der virkelig noget nu. Skud på 20 cm er der mange af. Det er sikkert at vinplanterne er vågnet op nu. Nu må jeg se at få klippet Rondo ...

12 Maj:  Mariehøner ... her er jeg faldet over lidt af en nyhed. Pas på ikke at få dem med i mosten. De smager ganske forskrækkeligt !!!! En enkelt er nok til at ødelægge en hel ballon. Mere om det når jeg får oversat artiklen.

5 Maj:  Så er der sørme godt nok blomster i drivhuset. Det virker meget tidligt, da vi jo kun er i starten af Maj. Det er en af mine SL 201-1 der blomster i en enkelt klase. Regner vi lidt frem i tiden svarer det til modne druer i slutningen af Juli. Enten er det en tidlig sort, eller også en godt drivhus.... men der står jo mange andre sorter derude og de ligner bare slet ikke blomster endnu, tiden vil dog vise om netop denne sort er specielt tidlig i blomst.

3 Maj: Ja der er da en som opdatere med lidt nyheder. Det er også en hjemmeside med lidt nytænkning. Desuden en del gode sortsbeskrivelser, med bl.a. en oversigt over sorternes forældre ophav. Det syntes jeg er flot. Se mere her:

Domaine South

Ellers er det tid for espalier opsætning her på farmen. Den nye del af vingården er uden tråd, og det gør jo opbindingen noget besværlig. Endestolperne bliver nu 18 cm tykke egetræs pæle. Alt det ande skrammel jeg har prøvet er ikke godt nok. 15 cm cypress holder ca. 10 år, men vingården går jo nu ind i 11 år, og resultatet er en hel del knækkede pæle. Mine egne trykimprægnerede 20 cm gran pæle har det dog ganske glimrende, men skal de laves rigtig, så tager det jo 1½ år. Det er utroligt vigtigt at saften tørrer helt ud af træet, inden imprægneringen.

Frosten, der har drillet en del steder, har også være på spil her. Jeg har stadig min traktor på værksted så jeg har ikke haft bar jord, derfor en del frostskader. Det er dog meget spredt, og det er kun de meget tidlige sorter der har lidt skade. Der er dog masser af knopper, store knopper, så der skal nok blive masser af druer.

Da jeg fornemmede frosten komme, for ca. 3 uger siden, så undlod jeg at klippe Rondo. Dette medføre at kun de yderste 10 knopper springer ud, og det er jo så dem der fryser. Ikke noget problem, for de skal jo klippes af !!!!

Søren Kofoeds vingård i Svebølle har haft grønne blade i mere end 1 uge, det bliver sjovt og se om han også får en tidligere blomstring. Blomstringen er jo meget temperatur afhængig, og når vi ikke en "sommer-dags" periode ja så springer de jo aldrig ud. Det så vi jo for et par år siden, hvir blomstringen først startede et par dage før August !!!

Mødte dette bæst i drivhuset i går. Det er en Grøn Bredtæge ( 1,5 x 2,5 cm) , ganske ufarlig men den smager ganske og aldeles rædselsfuldt !!! Håber ikke den har tænkt sig at formere sig i vingården, for det er en katastrofe at få en sådan i vinen.. Drueklaserne i drivhuset er tæt på blomst, klaserne er nogle steder 12 cm store.

1 Maj: Så har ERFA gruppe Midtsjælland arangeret et sprøjtekursus ved Lars Hagerman. Tid 3 Maj kl 19:00 på Kværkebyvej. Det foregår altså lidt uden for Ringsted og er rent teoretisk. Henvendelse til Kim.

30 April: Ja så sker der endelig noget i varmekasserne. Der har været noget stilstand i udviklingen de sidste 2-3 uger. Kassen med undervarme giver dog planterne rødder i løbet af kun 2-3 uger. Dette ses meget nemt hvis man trækker en potte op og kikker i bunden:

Hvis rødderne stikker ud, ja så er der gang i den tidligere tørre pind. Man kan nu også nemt følge bladudviklingen, en god stikling giver ved egen næring ca 1 stort blad og ca. 2 små. Herefter står planten i dvale, indtil rødderne er dannet. Derefter skyder stiklingen hurtigt 2-3 nye små blade og blad nummer 2 (lille) begynder at vokse. Således er der hurtigt 5-6 blade og de 2 er "store. Dette er tegn på roddamnnelse, og potten kan plantes over i en større potte.

Et nærbillede af ovenfor viste potte, der var masser af rødder !!

Min "varmekasse" uden bund varme, er ca. 2 uger længere om at danne rødder. Da jeg har startet den lille kasse ca. 2 uger før den store, ja så vælter der planter ud af kasserne. Dejligt, ja men nu er jeg ved at mangle plads.... og vejret er ikke til at have potter ude endnu.

Lindley x OP er også i fuld gang, planterne her er ca. 2 uger gamle.

Frøfronten: Ja nu er det ved at ebbe ud med nye frø. Dog er der kommet en hel del planter, og der ligger stadig en del spirede frø og venter. HELDIGVIS er der i år kommet 2 interessante kryds, planter der er lavet kun med dansk klima som mål. Det bliver meget spændende at se om disse bliver til noget.

Så er det også på tide at få vinen på fad. Det har jeg ikke prøvet før, men tønden skal være tæt, så vandprøven blev sat op:

Hmm, vandet bliver ikke specielt i tønden !!!

Sjovt så det ud, men efter 24 timer var den næsten tæt. Nu efter 2 dage er det meget lidt vand der løbder ud, så vinen kommer snart i rette element.

9 April:  Ja FDV kører bare med klatten. Søren Kofoed har nu forsøgt af få sit link på "vinavl.dk" uden held. Det kører bare for langsomt, de herrer ! Hvis der ellers er nogen der læser disse sider, så er linket hermed bragt:

www.vinavler.dk

Søren har efterhånden nogle af de bedste beskrivelser af mange sorter i hans vingård. Måske de bedste ? Jeg er laaaangt bagud her, men sådan er det når man spreder sig over for mange projecter. ( Jeg ved det godt BM).

Formands posten, er der nogle der ved noget her ? Mail mig, der må da være noget i gære. Vi menige, halvpassive hobby medlemmer får intet at vide. Hvem stiller op, hvad kan og hvad vil de ? Skriv nu et par ord til mig. Det kan da ikke være rigtigt at der sidder en amerikaner i Texas USA og skriver til mig fordi han engang var i Danmark i 1961. Der må da også være aktive danske vinbønder....

Jeg ved godt at Lars Holt kæmper med at få dække nogle af disse punkter. Men hvad gør vi for at løse nogle af problemerne? Måske en ”artikel” skulle belønnes med et års gratis kontingens, næste artikel et gratis vinter seminar. Artikler behøver ikke være ”high tech” design. Håndtegninger og dårlige billeder er bedre end ingen ting. Artikler kan jo også bringes på hjemmesiden, under sin egen kategori. ”Læsernes klumme”

Alle ERFA grupper kunne ved hvert møde udpege en artikkel-indehaver. Han/hun skulle så skrive lige hvad personen lyster !!!

Kan nogle "passive" medlemmer ikke give mig deres mening, kører foreningen godt ? Hvis det er sådan, så er det åbentbart kun mig der mangler info ..... måske jeg skulle tilmelde mig Vinavler-forum - dog har jeg kun fået retur svar på 25% af mine mails til foreningen, det er ikke inponerende.

8 April:   Missouri, Kansas, Illinois, Arkansas, Tennessee og helt sydpå som Texas har haft temperaturer ned til -5 til -7 °C. Det for koldt når vinen har skud på op til 50 cm. Vi skal helt tilbage til 1988 for at ha' set lignende tilstande. Mange vingårde og dyrkere regner med 0 udbytte.

Jeg har selv mine bekymringer her, knopperne er begyndt at svulme op, og det gør dem frostfølsomme. Vi er stadig i starten af April, og frosten kan komme snigende helt hen til slutningen af Maj. Her på Midtsjælland er vi stortset hver dag nede under 0 °C og dette har faktisk allerede kostet mig 5 gode vin i potter. Glemte dem på vej ud i drivhuset.

Eller må man sige at foråret er kommet til drivhuset:  Igen i år var jeg for sent ude, pludselig midt i Marts stod der opsvulmede knopper på planterne. Jeg havde dog kun de potter tilbage som har plads derude, men det var jo ligesom alt for tidligt. Så døren blev åbnet fra morgen til aften. Det hjalp en 14 dages tid.

SL 201-2 blomster knopper

 SL 201-1 blomster knopper

Det der er rigtig spændende for mig i år er ovenstående billede af min SL-201-2. Det er en utroligt kraftig voksende Rondo x Regent som endnu aldrig har givet rigtige drueklaser. Men i år kommer de !!!  Der er masser af klaser på vej. Sikkert små klase, sammenlignet med –1’s i øjeblikket større blomsterklaser. I øvrigt en fantastisk frugtsætning på –1, og som giver klaser på næsten alle skud! Den virker virkelig lovende. Eneste problem med –2 er at den ikke er 100% vinskimmel resident, men den har til gengæld utroligt velsmagende druer. (de få der var sidste år)

Her så forhåbentlig en ny lille vinmark på vej, ca 100 stiklinger er sat af de 6 nummersorter som jeg til dato har i alm. vinplante størrelse. Sidste år fik jeg lavet en 15-20 planter som bliver plantet i vingården til Maj, så der vil nok være data i 2009. AK ja det går ALT for langsomt….

Igen i år har jeg samlet stiklinger fra det store udland. Tilstrømningen af nye sorter gå nu ikke så stærkt mere, da jeg er begyndt at være lidt mere kritisk over for nye navne. Sjovt nok er der faktisk ikke rigtig nogle druer som falder helt ved siden af. Der er nu ca. 50 etablerede sorter i vingården, som giver realistiske data. Af dem er der kun en 4-5 stykker som jeg syntes er sene.

Seyval og Merzling er nok de værste, skarpt forfulgt af Bianca, Stauffer, Orion og et par mere. De modner nogle år fint, men hvorfor fylde vingården op med usikre druer ? Jeg ved at Bjarne Ingstrup kan lave en fremragende Orion vin, eller Orion-Sirius vin. Jo jo, det har også fået mig til at plante 2 Orion og 2 Sirius igen. Allerhelst ville jeg gerne ha haft dem på en tidlig rod. Ups, jeg løber lige, det må vi ha klaret med det samme.

3 Marts:  Så fik vi afholdt et ERFA møde her i Nord-Vest-sjællands afdeling. 14 personer trodsede stormvejret og kørte til Vinperlen i Gislinge. Desværre missede jeg den første time, og ankom midt i demonstrationen af Falco grensakse.
Ingen tvivl, Falco er et lækkert produkt. Men det koster også penge, mange penge syntes jeg. Dog har jeg måtte kassere adskillige billige sakse fra Netto og andre steder. Så da jeg til sidst fandt en glimrende saks i Aldi, ja så var der jo allerede brugt en del penge…  Måske det lige skal nævnes af jeg allerede har 2 Falco sakse…..
Nå men Aldi’s absolut udmærkede rustfri saks, klipper glimrende. Dog kan den jo bare ikke lige købes mere, så alternativet er nu nok at betale for kvaliteten.
I øvrigt var demonstrationen mest minded på deres elektriske grensaks. Igen et super produkt, men til 10,000 så er det nok ikke hobbyavleren der køber dem hjem i kassevis.

Ja for et par uger siden fik jeg en noget neddysset nyhed:

Geisenheim udvikler nu ikke længere vinplanter !!!  Pga. af alm. nedskæring af budgetter så er Geisenheim nu valgt til at stå for Tysklands udvikling af grundstammer / rodstokke. Sorts udvikling af ædelris vil fremover komme fra Freiburg og Geiweilerhof. Lidt mystisk at vi ikke kan få mere info omkring dette, generelt er informations niveauet fra FDV meget lavt. Alt for lavt syntes jeg.

Vi står bl.a. for valg af ny formand. Da formanden alene tegner foreningens profil, ja så var det da vist på tide at få lidt info omkring gode bud på posten !!!