Truntehus Vingaard

2004 efterår's historik

Div fra forsiden

27 December:  Ja hermed en trist nyhed, men vi skal jo alle denne vej før eller siden. Elmer Swenson døde den 24 December. Han blev 91 år gammel. Nu er der nok nogle der vil tænke, hvem er Elmer ?  Elmer Swenson var for nogle år siden meget aktiv i sortskrydsnings arbejde i USA. Her har han lavet mange krydsninger på den amerikanske Riparia for at fremavle nogle meget vinterfaste planter. Mange af disse sorter har idag stor udbredelse derovre, og der arbejdes ivrigt videre med mange af hans sorter. Så han var en af de få private foregangsmænd, der startede dette arbejde for mange år tilbage.

21 December:  Jeg har igen fået forhøjet blodtryk, og i min rus har jeg skrevet en masse pladder ned omkring Vinskue reglerne. Læs det og giv en kommentar på Viniforum.

16 December:  Så er "kortet" fundet af Søren Kofoed. Her kan der zoomes ind på lokaliteten, og farverne kan listes ved at trykke på øverste knap i venstre side. TAK til Søren for dette fine tips.

14 December:  Så er det tid til at prøve at udfylde Høstskemaet. Der dukker straks problemer op, hvad er nu lige ens jordtype ? Hvad er forskellen på lerblandet sandjord, og sandblandet ler jord ?? Nå ja, jeg har fundet en jordtype beskrivelse på YARA.dk så må man vælge det der passer bedst. Desværre er det ikke lige til at læse Danmarkskortet's farve beskrivelse, men tekstbeskrivelsen kan da bruges. I samme forbindelse har jeg lavet "mit eget" høstskema i Word, så man kan skrive data ind via sin PC. Således er det nemt at lave et nyt 2005 skema, hvorved man kan genbruge sine stamdata. Højreklik på den blå tekst for download. Jeg går ud fra at FDV ikke bliver mobset over et par ekstra noter, og en kolonne for pH. Tja hvis Muhamed ikke vil komme til bjerget, så må bjerget jo komme ....

10 December:  Så blev der udsendt skema, til høst-rapporten. Det kan hentes her.

8 December:  Ah, igen ... vejret siger 8-9 C grader, det er altså ikke specielt vinter, det er ikke helt løgn, når Helen Fisher siger at "Denmark got cold summers and warm vinters". Prøv lige at læse denne artikkel...

Ellers er alt sommer "stuff" flyttet til sin egen side. Det skulle gøre download noget hurtigere.

26 November: Se nu lige her, Danmark er med... nå ja måske ikke ligefrem positivt, men en sådan udtalelse giver en Zilga rosévin chancen for en aldeles anderledes vinoplevelse !!!!! Du vil få et glas vin, som du aldrig tidligere har smagt.

 

26 November:  Så var det tid til at omstikke Solaris vinen, således var der lige mulighed for en lille lyn-smagning:

En rimelig kraftig duft af blomst og citrusfrugt, væltede op af glasset. Dette undrede mig en del, da tyske beskrivelser siger en rimelig neutral vin. Men danske kølige nætter kan jo give druerne et helt andet indhold af syre og smag. Nå men vinen er stadig uklar, men havde gul farve, og var ret svag i syren. Smagen var ligeledes citrus agtig, med en let fedme og let sødme. Måske den ikke er gæret helt i bund, men den lange eftersmag kunne få mig til at svovle snart da helheden var meget harmonisk. Syre 8,1 g/l og pH 3,15 skulle nemt gøre denne vin meget holdbar.En oplevelse langt over forventning, men jeg må nok vente med al for rosende omtale, til andre har smagt.

Så har jeg iøvrigt fundet løsningen med at tappe på flasker. Vi har jo ikke mobile tappeanlæg som syd-på. Derfor må denne flaske kunne klare årets høst for de fleste.

21 November:  Nej billedet er ikke af en GPS styret muldvarp, det er blot Larsen der er ved at være færdig med at "toppe" ca 300 nye planter. Ca. 15 cm jord over hvert podested, tager en ½ time hver dag i 2 uger. (God motion !!)

12 November:  Jeg har IKKE haft blade i vingården de sidste 2-3 uger, frosten tog dem for længe siden. Men jeg har faktisk været oppe i søndags og plukke mine Leon Millot. Jeg havde egentlig opgivet dem, men da Søren K stod med 5 kg, så blev jeg nysgerrig. Jeg plukkede vel omkring 25 kg, og kørte dem sammen med Sørens. Så nu står der 12 liter vin og bobler lystigt. Syren rimelig lav, omkring 11g/l. MEN jeg syntes det smager noget syrligt, måske fordi der kun er 60 Oe. MØJ drue.

Et par klaser i drivhuset af Kyoho, kæmpe druer !

3 November:  Stadig travlt udendørs ! Så det bliver ikke til så meget her på siden. Men gæringen bobler da der-ud-af, første ”bin” af rødvin smager og lugter faktisk allerede ganske behagelig. Kan endvidere drikkes uden at man spytter det ud igen !  Positivt må man sige, da jeg var lidt nervøs for de høje syretal. (op til 16 g/l ) Solaris vinen holder sig stadig helt hvid. Opsamling af resten af de hvide druer, har givet en meget brun vin. Der er noget galt med enzymerne tror jeg. (de samme enzymer som farver æbler brune..) druebehandlingen har ellers HVER gang fået et kraftigt pust CO2. Nå men der er ej heller mere en 2½ liter, så det går vel at hælde det i vasken.

Er dette Danmarks første Solaris vin der er på vej ?

De sidste Rondo, blev presset selvom der var en del mugne druer. (Har hørt at man kan dette….) MEN det kan sku ikke anbefales, suppen både lugter og smager af mug !!!  Så indgangs kontrol, bitte !!!  Jeg lader den dog køre videre, måske det forsvinder ….også kun 2½ liter her.

18 Oktober:  Space Grapes !!!  Se resultatet af en vinplante's drueklase hvor frøet først har været en tur uden for tyngdekraften !!

12 Oktober:  Ren katastrofe, igen. Ikke ret mange grønne blade tilbage..... ak ja ærgeligt da Hecker jo var lige ved med en 4-5 kg. Dog er dagens temperatur snit ved at være under 7 grader, og så er der ikke meget at hente fra moder sol. Så spørgsmålet er om sukkertallet ville ha' blevet højere anyway. En vis aroma udvikling kunne jo nok ha været rar at ha' haft med. Jeg må forsøge at modne videre under CO2. (der er jo ikke mere end 10-15 kg hvide).

MEN nu er det slut, jeg var jo klar over problemet, og havde sat "varme" på drivhuset. Jeg regnede faktisk med at vingården kunne tåle de der -1 til -2 C. MEN nej, sidste gang det gik sådan, vistnok sidste år, der var der dug på bladene, og dette vand modtog så kulden unden at skade bladene. Her var der vist helt ned til -3 til -3,5 graders frost. Så blev jeg det klogere.

10 Oktober:  Formanden har været i æteren igen, følgende var i TVavisen og på text TV:

Koldt tilbageslag for dansk vinavl.    

Lille og delvist deprimerende. Sådan betegner Formanden for Foreningen af Danske Vinavlere, Jens Michael Gundersen, årets danske vinhøst. Formanden forklarer, at sommerens ustadige vejrforhold giver lige så ustadig vinkvalitet.

- Det bliver en mærkelig årgang. Nogle avlere vil få en dårlig kvalitet, andre en god kvalitet, så man skal som vindrikker se sig for. Men udbyttet vil helt sikkert blive meget lille, siger han.

Først og fremmest betød det kolde vejr i juni og juli, hvor vinstokkene blomstrer, dårlig frugtsætning, og dermed få druer. Og da vejret fortsatte med at være køligt, og der heller ikke var meget sol, blev druernes modning forsinket. Dermed er også høsten kommet sent i gang, og endnu er kun omkring en tredjedel af høsten i hus, siger Jens Michael Gundersen.

I 2002 blev der produceret omkring 12.000 flasker vin, og sidste år omkring 10.000 flasker. Men så meget bliver det ikke til i år, vurderer formanden for vinavlerne.

Vejrforholdene har ikke kun betydning for mængden af vin. Også druerners sødhed og smagens intensitet er helt afhængig af, at de får sol, og det lover ikke godt for årets høst.

Årets dårlige høst falder sammen med det første salgsfremstød for dansk vin i udlandet nogensinde. Den danske ambassade i Paris er den 19. og 20. november vært for en præsentation af dansk vin, men den triste årgang får ingen betydning for fremstødets succes, forklarer Jens Michael Gundersen.

- Det er de seneste to årgange, der præsenteres, og særligt 2003 var en perfekt årgang, siger han.

Der er i Danmark 20 kommercielle vinavlere og næsten 1000 hobbyavlere.  

6 Oktober: Der er få tilføjelser til data fra vingården 1 oktober. Eller begynder Rondo og afsnøre, det har jeg ikke set her før. Stilken tørrer ind og druerne kan nu ikke modtage næring og sukker længere. Det er dog stadig kun et fåtal her, men jeg har hørt, at det sker flere andre steder.

1 Oktober:  Så er der igen lidt nyt, super sukker rekord..... ah ja det er vist en sandhed med modifikationer. Men alligevel sjove tal, Data fra vingården 1 oktober.

 

Solaris klase 14 oktober

Her er så resultatet. 2½ liter !!

Sådanne 3 skålfulde blev det til..

Rondo klase 21 sep.

Rondo angrebet af meldug under blomst

Solaris udsat for hvepse.

Madelaine A's tidligere blomster...

Madelaine A med vinskimmel

Solaris 18 Aug.

Gagarin 18 August