15 oktober 2009:
Ja der har været diskuteret meget omkring gær, og specielt hvor mange gærceller har du egentlig når du laver er starter ?
En 1/4 dl most tyndes op til ca. en halv kop med ca. 4-5 % sukker. Mosten varmes til omkring 30 °C Lidt Goferm tilsættes og en lille kniv spids tøtgær tilsættes.
Efter 1 time, er der taget billeder over ca. 2½ time. Som man kan se så sker der ikke en dyt !!!
......og dog, på et tidspunkt har den indrammede gærcelle bevæget sig ud af billedet !!
Har du en rimelig ADSL forbindelse, så kan du se en video optagelse her: her ses tydeligt at der er nogle få celler der bevæger sig rundt mellem de andre. De ser mindre ud - end de der tilsyneladende halv døde celler - men det kan være svært med dybdeskarpheden i denne høje forstørrelse.
Umiddelbart ser det ud til at der svømmer en 5-6 celler rundt i optagelsen - men der er mellem 50 -60 der ikke bevæger sig !!!! Altså er der kun rehydreret ca. 10 % !!!
Der tages billeder med jævne mellemrum, i lavere opløsning. Jeg regner med at der på et tidspunkt må være tonsvis af celler .... ellers er der noget jeg ikke forstår.
Der ses se svag fremgang, men foto serien er taget over 6 timer. Det bliver spændende om det vrimler med gærceller i morgen tidlig .... og det gjorde det så bare ikke !!!
Normalt har gærs haploide stammer i laboratorium en fordobling hastighed på ca 90 - 140 minutter i fuldstændig YPD (1% gærekstrakt, 2% pepton, og 2% glucose), og ved ca 30 °C. Jeg har ikke disse høje temperature og har sikkert ikke 100% YPD. Men lad os da så bare sige 2 timer. EN gærcelle bliver altså til:
Jeg må dog indrømme at mit lille forsøg her - ikke - rigtig viser denne masive udvikling ! Ganske vist er der fin duft af gær fra koppen, men mikroscopet viser altså ikke specielt mange gærceller.
Så fandt jeg endelig noget på nettet, : UW biocore viser her en celledeling, med tids intervald !!
Som det ses tydeligt, så går der mindst 3 timer før en celle er født, den mindre side celle som ses under T = 0 begynder først en ny celledeling efter 2 til 2½ time, altså en generation = mindst 5 timer !!!
Nu fortælles der ikke noget om temperaturen, men formoder at optagelsen er lavet ved alm. stue temperatur.
Konklusion: Tørgæren er opbevaret et års tid i garagen, hvor temperaturen ligger under 20 °C om sommeren og 2-3 °C om vinteren når det er koldt.
Editor Søren Larsen