Jeg skal selvfølgelig have humle her på farmen - mest fordi der er plads til det, og det kunne være rigtigt sjovt med sin egen humle.
Der er pt. planter på vej fra Tyskland - men man skal passe lidt på. Der finder de gamle og sygdoms modtagelige sorter - men der findes også nyere sorter som er mere eller mindre resistente over for bl. a. meldug og skimmel. (ligesom kartoffel skimmel)
Ellers er det lidt af en tilfældighed hvilken humle jeg har fået til min ØL - nu ikke mere end jeg har valgt ud fra bitter- smags- og aromahumle.
Når en håndbryggeren skal tilsætte humle til sit bryg - ja så er der et par overvejelser han skal gøre sig. For det første, hvilket forhold ønsker man af alpha - og beta syre, dernæst hvad er humlens indhold af såkaldte essentielle olier. Disse forhold afgøre øllets bitterhed, smag og aroma.
Omkring 90% af bitterheden i øl er Alpha-bittersyre - resten er
forskellig (bitter ?) salte. Alpha-syren består af:
Vi ønsker normalt ikke Co-humulone i vores øl - da den giver en skarp ubehagelig bitterhed og har envidere en negativ effekt på skumkronen.
Beta-bittersyre er en mildere komponent og fremtræder sådan set ikke bittert (med mindre den iltes). Beta-syren er nemmere at stabilisere og kan altså bevares over længere tid.
Når urten koges med humle, isomeres (omdannes) alfasyren til bitterstoffer som kan smags i den færdige ØL. Jo længere humlen koges - jo mere bitterstof. Man skal lige være opmærksom på at øllets bitterhumle kun må stå for 30 IBU, da man ellers får en
Alpha-bittersyre er kilde til 90% af bitterheden i øl. Den resterende bitterhed foranlediges som oftest af indholdet af magnesium, karbonat og klorid-ioner fra brygvandet. Alpha-bittersyre eksistere i tre analoge former humulone, ad-humulone og co-humulone . Det relative forhold imellem disse er afgørende for hvilken bitterhed der vil herske i det færdige bryg. Når urten er tilsat humle og blanding koges sker der en reaktion, hvor alpha-bittersyre forandres (isomeres). Det er resultatet af denne forandring som vi oplever som bitterhed i øllet.
De essentielle olier er afgørende for smagen og aromaen i øllet. Det er alment accepteret at det bl.a. er disse olier der er kilde til de citrusagtige, blomstrede og krydrede aromatiske nuancer som ofte spores i øl. Blandt de over 300 forskellige olier er det dog kun få af der har afgørende indflydelse på øllets aroma. Der er fire primære komponenter blandt de essentielle olier som bryggere især hæfter sig ved, nemlig Myrcen, caryophellene, Farnesen og Humulen. Det skyldes at netop disse fire udgør mellem 60 - 80% af den samlede mængde olie. Fælles for disse komponenter er at de er flygtige kulbrinter som nemt nedbrydes under brygningen.
Ja, med en del bryg på bagen så stiger lysten til lidt mere anderledes Øl. Mange er super glade for en IPA og måske en dobbelt IPA (Indian Pale Ale) som jo typisk har en voldsom humle tilsætning. Men skal du have balance imellem den kraftige smag og duften - så kan det være nødvendigt at banke lidt ekstra duft ind i din IPA.
|
Filter setup kan købes færdigt hos www.homebrewstuff.com som desværre er amerikansk. Men ellers håber jeg tegningen viser hvordan filtret virker. |
|
Hop til deres hjemmeside, og se nærmere på denne HOP - Randall. teknik |
Chinook: Det er krydsning af en britisk og amerikansk humlesort.(Petham Golding x Brewer's Gold ) - Udviklet i Washington i 1974 af C. E. Zimmermann , United States. Medium til medium sen moden. Kraftig voksende sort - Moderat resistent over for meldug - Høj alfasyre sort og law beta derfor en typisk bitterhumle i ØL.- Behagelig aroma. Har en moderat kraftig aroma der ofte beskrives som krydret, fyrtræsagtig og endda som grapefrugt. Dyrkes kun i USA. Meget populær i USA, hvor den typisk bruges i amerikansk pale ale, IPA, stout, porter, barley wine og traditionelle lagerøl.
Typisk indhold: Op til 15 % Alfasyre --- Betasyre typisk 5 - 6 % --- Olie = 1,5 til 2,5 % --- Cohumulene 29 - 34 % af olien.
Amarillo: Er en typisk universel humle, så den kan bruges både som bitter- smags- og aromahumle. Nyudviklet sort, med høj alfasyre og lav co-humulone. Populær i IPA Amarillo har en rig blomstret aroma med toner af citrus. Minder lidt om: Cascade, Centennial, Chinook og Ahtanum.
Typisk indhold: Op til 8-10 % Alfasyre --- Betasyre typisk 6-7 % --- Olie =1,9 % --- Cohumulene 21 - 24 % af olien.
Strisselspalt: er en fin ren aroma humle, tæt på gruppen af Saaz humlerne men med lidt mere cohunulone indhold - ukerndte forældre - men hel sikkert i familie med Hersbrucker. Formodet en gammel tysk landsort. Modner middel tidligt, og til tider senere. Grømme til mørkegrønne blade, som er moderat resistent over for meldug. Medium vækst. Meget udbredt i Alsace Frankrig. Da udbyttet er begrænset så dyrkes den mindre og mindre. Opbevaring rimelig til god - ved 20 °C opbevaring forsvinder ca. 30 % af alfa syren efter ½ år.
Typisk indhold: 3-5 % Alfasyre --- Betasyre typisk 3-5 % --- Olie = 0,9 % --- H/C = 2,8 --- Cohumulene 20 - 25% af olien.
Her er lidt omkring humle - sådan ØL relateret:
GlocalBeers encyklopædi er et online opslagsværk
Her er lidt beskrivelser om 4 humle sorter:
Hersbrucker Spät.
Hallertauer Magnum.
Hallertauer Tradition.
Northern Brewer.
Vil du selv dyrke Humle - så er der lidt artikler her:
Humle og humledyrkning under danske forhold - Af Per Kølster
Humle (Humulus lupulus) til husbehov - Af Per Kølster
Danmarks humlehave - Artikel skrevet af Gitte K. Bjørn og Bettina Buhl
Editor Søren Larsen