Jeg skal selvfølgelig have en malt mølle - men jeg har ikke lyst til at give en halv bondegård for en ting som jeg er lidt usikker på.
Min vaskemaskine gik i stykker for noget tid siden, det viste sig at det var kullene der var slidte. Der blev hevet lidt ekstra i fjedrene og jeg gik på jagt efter nogle nye kul. På loftet fandt jeg sørme 2 stk Miele motore og mon ikke jeg så var heldig at der var nogle kul der kunne passe ?
NEJ det var der ikke - det var begge kul løse motore. Som de lige lå der på bordet, ja så så jeg bare ruller til en valse !!!
Motorens 2 ender blev snittet med en vinkelsliber - og resultatet ses til venstre - en færdig lejeskål !
Leje skålene svejses fast til 4 hulplader fra trælasten.
Hullet i sømpladen skal være rimelig præcis - for nemmere justering senere. Der vælges et af de pressede huller - som bores op.
Slipning med vinkelsliberen er ikke kønt arbejde - men forzinkningen skal helt væk ved svejsningen !!!
2 store huller - ikke runde - bores således at lejerne kan justeres lidt frem og tilbage. Hullerne er 50 x 55 mm og den skarpe kant er rundet med en overfræser således at der er plads til svejsningerne.
Vigtigt: Hvis du overvejer et design i træ, så er det vigtigt at du bruger hårdt træ. Alm. fyr / grantræ er at for blødt (tror jeg) og skruerne vil sikkert arbejde i træet med usikkerheder til følge. Jeg har brugt noget tropisk merbau træ, som er så hårdt at man ikke kan banke et søm i det !!! Sæt iøvrigt masser af skruer i sømpladerne !
Der blev fundet en 1/3 HP motor fra TITAN - uha den er gammel, men blev alligevel monteret på et en lille plade med to hængsler således at motorens vægt strammer kilremmen. Da jeg ønsker en rimelig rolig hsatighed - ja så er remhjulet her droppet. (så er der også chance for at motoren kan trække rullerne under belastning)
Så var den klaret - troede jeg. Jeg havde hørt om møller der kun har træk på en rulle meeen.... jeg måtte videre.
En remstrammer fra en Peugeot moter blev fundet frem, billedet taler vist for sig selv. Den færdige mølle !!!!!!
Et kik ned i tragten - et mareridt at klippe de 2 skæve plader - men det tog faktisk ikke så lang tid. Tragten kan selvfølgelig åbnes - så rengøring er mulig (og justering)
Køn er den ikke - men den er blevet dejlig kompakt - og meget tung !!!
Problemer:
Spacing mellem rullerne er justeret til 1,1 mm - dette gav en rimelig grov mel. Men der måtte slibes nogle tværgående spor på valserne da de simpelthen var for glatte !
Der smutter nogle enkelte hele korn igennem - den ene tragt plade skal vist justeres lidt bedre (eller have lidt fuge masse...) derfor blev melet kørt igennem en gang mere.
Med den noget underdimensionerede motor tygger den de gode malte igennem med ca. 12-15 kg /timen. Pilsnermalten er tilsyneladende lidt mere glat, for her tager det 20 min for 3,5 kg.
Jeg har haft mange sjove timer med designet. 7 timer for valsen 2 timer for træk på begge valser 3 timer for tragten + 20 timer på nettet
11 December 2011: Møllen har nu malet en 20 bryg eller så - uden problemer. Jeg har dog justeret valserne, således at et 1,2 mm bor ryger lige igennem, mens et 1,3 mm bor bliver hængende.
Det giver en fin knækning af malten, og ikke så meget mel. Da jeg stadig kører med 90 - 93% i efficiency så lader jeg bare de enkelte hele maltkærner være.
Altså ikke noget med at køre 2 gange !!!
Inspiration er hentet bl.a. her hos Mike
Laif har også arbejdet videre på modellen, og har nok fået finpudset designet !!!
Editor Søren Larsen