Slange længden på dit fadøls anlæg - skal beregnes !!!
BeerSmith Bryg Blog i denne uge omhandler balancering af fadøls slanger !!! (hop til blog)
Dette er (delvist) helt nyt for mig, og kræver straks et review. Brad indleder med disse ord:
Alle elsker fadøl, og jeg betragter mit Keg systemet for at være en af de bedste køb jeg har lavet i min bryg karriere. Kegging gør alting nemmere, og hvis du ønsker at starte kegging, bedes du læse min tidligere artikel om, hvordan du laver et fadøls anlæg.
Alle kende jo mere eller mindre princippet af et fadøls anlæg. Men en mere avancerede afbalanceret af ølslangen er som nævnt helt nyt stof !!!
De fleste af os, ved også at en Ale er svagt karboniseret med 1,5 til 2,0 x CO2 indhold. Pilsneren ligger på 2,2 til 2,7 x CO2 og hvede øl helt op til 4 x CO2.
De håndbryggere der har erfaring, kender til flad øl eller en hel kop skum ! Dette forsøges ofte reguleret med bremseslanger, eller kompressorhaner. (Øl hane med flow begrænsning)
Har du nu en korrekt karboniseret Pilsner i køleren, ja så ved de fleste også at trykket kun er ca 0,7 Bar. Dette skyldes at jo koldere øl er, jo mere CO2 kan den indeholde ved samme tryk. Altså skal du arbejde ud fra følgende tryk, hvis du køler dit Cornelius fad ned til 4 °C:
Ale = ca. 0,4 Bar
Pilsner = ca.
0,7 Bar
Hvede / Lambic op til 1,4 Bar.
Efter mange og lange diskussioner på forum, så ved vi også at et tryktab over meget kort afstand giver skum dannelse !!
Min Pilsner starter med et 0,7 Bars tryk i Corneliussen. Derefter drøner den ud i ølslangen, hvor den begynder at se noget modstand. Hvis der er nogen der har prøvet at sætte en 50 m vandslange sammen med en 30 m (det har jeg) ja så kommer der bare ikke meget vand ud i den åbne ende - selvom der er stort vandtryk i den anden ende.
Men hvad er der så lige af tryktab i ØLslangerne ? Brat har disse tal på banen. (5/8" slangen er mine egne tal)
PS - ups lille fejl her, Ø [mm] er ikke mm men cm !!
Det første forsøg, med tilslutning af en fadølshane her i bryghuset, var på en 10mm ølslange….
Vi starter med 0,7 Bar i Corneliussen – herefter ca. 1,5 m ølslange med et tryktab på ca. 0,04 Bar/m = 0,06 Bar tab i slangen = 0,70 – 0,06 = 0,64 Bar tyktab i hanen = ikke underligt at dette går galt !!!
Stortset hele tryktabet ligger i ølhanen, og det er ikke ligefrem balance. Det anbefales i bloggen, at trykket ved hanen skal være ca 1 PSI eller mindre end 0,1 Bar.
Mit næste forsøg var / er ca 0,7 meter 10 mm slange + ca. 0,7 meter 0,4 mm slange.
Tab 1 = 0,7 m x 0,04 = 0,03
Tab 2 = 0,7 m
x 0,68 = mindst 0,49
Tryk ved hanen = 0,7 – Tab 1 + 2 = ca 0,18 Bar.
Se det ser meget mere rigtigt ud – og det virker også i praksis. Dog løber øllen meget langsomt, og det kan til tider være lidt ØV. Nu anbefaler Brad heller ikke ølslange tyndere en 0,48 mm (Indvendig Ø) – og det kan jeg så nok også tilslutte mig.
For ligesom at konkludere noget, så er vores problem også at tryktabet stiger med hastigheden ! Løber øllen dobbelt så hurtigt, så stiger modstanden til 4 gange … Øllets tykkelse har også proportional indvirkning på modstanden.
Desværre har de dansk solgte ølslanger slet ikke de størrelser som Brat henviser til. Derfor har jeg fundet en tabel, som viser tryktabet contra diameteren og så indsat Brads tal for en 6,4 mm slange. (modstand = 0,11 Bar / m ved et fast gennemløb) Fundet og fundet, de er aflæst fra et SBI nomogram (no. 11) gældende for plast rør, og 10 C koldt vand. Da jeg indsatte den ene værdi, så kom den anden faktisk og ud med nogen lunde den anden værdi. Så helt galt i byen kan vi ikke være.
Man kan tydeligt se, at det går frygtelig galt ved diameter mindre end 5 mm og usikkerhed stiger sikkert voldsomt.
Lad os tage Bryglands 8 mm / 6 mm øl slange, den har en modstand på 0,16 Bar per meter.
Min Pilsner lå jo på ca 0,7 Bar, og trykket lige inden hanen skull være ca 0,1 Bar – vi skal altså have et tryktab på 0,7 – 0,1 = 0,6 Bar.
Længden af denne slange skal altså være 0,6 / 0,16 = 3,75 meter for at være i balance.
Deres ”LDPE Slange 8x10 mm” skal være (0,7 – 0,1) / 0,036 = 16,6 meter !!!!!!!!
WOW – det går vist hurtigt galt. Men det viser med alt tydelighed, at der er noget man lige skal regne på først. ALTSÅ inden man køber slangen.
De 0,1 Bar tryk ved tappehanen, anser Brat for at være ret så vigtig. Kan du ikke holde dette tryk, så sker der jo det at hastigheden går ned. Dette sker bare med meget stor ændring, da hastigheden står i anden potens. Altså lad være med at have for meget bremseslange på systemet !!!
Konklusionen: Jeg bryder mig ikke om at ligge på den meget stejle side af grafen, fordi dette betyder meget store tryk ændringer for små længder. Produktions tolerancer begynder også at have store indvirkninger på resultatet, og ærlig talt så vil jeg helst selv bestemme slut hastigheden.
Din tykke øl og din højt karboniserede øl, kræver altså stor forskel på din ølslanges længde !
Byg selv Kegerator - video link:
Byg selv link, til en kegerator: http://www.youtube.com/watch?v=zHWy_Vlw3J4&feature=g-all-u
I filmen omtales netop den slange jeg er på udkik efter… !!!!
Altså 3/16" ID = ca 4,7 mm med en længde på 5 fod = ca lidt over 1,5 meter.
Her var mit ønske 2 meter. (alt afhængig af serverings temp og ønsket tryk)
- Link til min egen Kegerator -
Ny indkøbt high pressure hane til Weisbeer:
sammenlignet med en alm. hane: - OJ oj den er uskøn, men virker den lige-så-godt som den er grim - så virker den godt !!!
Et lille design problem, for John Guest kobling til ølhanen (dem Maltbazaren har)
Denne 14 mm ret så store udvidelse er ikke smart !!!!
Den ”rigtige” tilslutning till de 7-8 haner jeg har, skal være med denne ”fortykkelse”.
Skal så lige til forsvar for Maltbazaren og Jonh Guest nævne – at det kan være at der er andre typer haner. Men når vi nu bøvler med skum, så er der ikke nogen grund til at have disse tryk fælder, og så lige inden kompensatordelen !!!
Skal nok prøve at lave et forsøg med 2 ens opstillinger, og med en John Guest kobling, og en korrekt Zapfanlage kobling. Det kan jo være der ikke er nogen forskel !!!
Editor Søren Larsen