Truntehus Vingaard

September 2005.

Diverse sorter i Vingården

Se data fra andre vingårde

15 Oktober:  Der er målt data på Bolero ( Gm8221-3 ) som iøvrigt er en dejlig sund drue at arbejde med. Desværre har min begrænsning af udtyndingen ikke været effiktiv nok, ... klaserne er extremt store, og druerne er heldigvis ikke alt for store ( nogenlunde som Rondo). Store vindruer er jo som bekendt ikke velegnet til vinfremstilling da de ofte har for lav sukker, og for lidt skal til udtræk af tanin. Men der er der altså en fin ballance.

De planter som lider af overbæring holder kun sukker på lidt under 70 Oe. mens de 2 planter som ikke har overbæring ligger over 70 Oe. Måling på overbærings druer:

Sukker  66 - 68 Oe,     pH = 3,04     syre  7,1 g/l

Det meget lave syretal ( jeg målte 6,6 g/l ) fik mig til at undersøge luden lidt mere seriøst. Lidt vinkemi:  Titrering af syre i druemost foregår ved den simple metode, at den ukendte mængde syre måles ved at tilsætte en kendt konsentration af base.  Samme molær syre og base ophæver hinanden således at den sammenblandede væske bliver neutral. ( pH 7,0 ).  Når vi således har tilsat en kendt mængde base, så kan syretallet udregnes.

Omvendt så kan ludens konsentration findes ved at tilsætte en kendt konsentration af syre. Denne "reference" syre leveres med når man køber Jørgen Bro's titreringssæt. Ved at måle luden fandt jeg ud af at min var lidt for svag, begge medleverede syre og baser er 0,101 Mol.  Dette betyder blot at hvis samme antal mililiter blandes sammen så fåes pH = 7. Da jeg kun skulle tilsætte 9,2 ml syre , ja så svare det til at jeg har en 8% for svag base (luden). Må da også lige tilstå at jeg selv har blandet den .....  Hmmmm noget tyder på at Larsen har blandet den medleverede 1,00 Mol lud i forholdet 1:10 for at få 0,10.  Men det skal vis faktisk ikke blandes 1 til 10, men 1 til 9 ... hø hø hø ... Larsen dog.

Nå men mine syretal skal altså tillæges 8% for korekt syre data. Rondo syretal bliver derfor lidt højere:

Sukker  70 - 72 Oe,     pH = 3,24     syre  9,4 g/l

Summa sumarum:  Bolero har en meget lav syre, Geisenheims data viser mindst 2 g lavere end Rondo. Dette passer egentlig meget fint her, samtidig oplyser Geisenheim en pH på omkring 3,1 hvilket må siges at være tæt på mine 3,05. En så lav syre og stadig en meget lav pH giver en most der er meget nem at arbejde med, uden risiko for oxidering. Jeg tror vi skal til at skrive Bolero på flaskerne .......

14 Oktober:  

Ja venner, her er så et sørgeligt syn. Sådan ser Orion ud efter små 14 dage med dug på bladene til langt op af formiddagen: Det skal dog lige nævnes at der er klaser stort set uden fejl.... det må også erkendes at Orion i år må betegnes som moden !

Det startede ganskevis godt, ungerne begynte at spise af Orion. Dette er et tegn på moden drue i løbet af de næste 14 dage. Så jeg glædede mig lidt. Men så skete dette altså. Her midt i Oktober må jeg desværre også konstatere at min iver for at få maksimalt modne druer har givet bagslag. Alle tidlige sorter er faktisk overmodne med ingen syre, kun Seyval Blanc og Merzling er med nogen syre. Rondo drysser stille og roligt af klaserne, og jeg forsøger at samle nok til bare en enkelt ballon.

Ja dette var en Rondo klase .....

Nogle ser dog stadig vældig fine ud.

Her ligger næsten 90 % af druerne, desværre ikke føste gang jeg ser Rondo på denne måde.

8 Oktober:  Nå, så har jeg høstet de første Rondo, de klaser der sad mellem 0 og 30 cm over jorden, begyndte at afsnørre druerne. Resultat, der overføres ikke næring til druen og den vil snart falde af, oh ja det vil sige at der nok pt ligger 2000 druer på jorden deroppe ....  så tvangs-høst  af de værste klaser var påkrævet. Den let umodne drue bliver derfor valgt til 2 lot af Rosé på 2 forskellige gærtyper.

Efter at have besøgt omkring 5 vingårde de sidste par uge, så fornemmer jeg en meget sen moden Rondo i år. Det er lige-som om der er for meget syre i druen i forhold til tidspunktet. Sukkeret har ej heller været oppe at ringe, og med afsnøringen lige nu så bliver den kun bedre hvis der fordamper væske gennem skindet. (hvis de ikke når at falde af)  Altså endnu en ulempe ved sorten Rondo, dog findes der mange muligheder for at forebygge afsnøringen, så dette skal bestemt ikke menes som en stor fejl. Faktisk har jeg stået på samme sted og smagt Rondo i den ene rækker, stadig med lidt høj syre årstiden i betragtning, og så drejet mig 180 grader rundt og plukket Pinot Noir på den anden række, så moden at den er lige til at putte i ballonen !!!!!!

De plukkede Rondo viser følgende data:

Sukker  70 - 72 Oe,     pH = 3,24     syre  8,7 g/l

Se så syren altså knap så høj som forventet, jaaa altså jeg har ikke checket luden. Men lad os nu se lidt flere syretal før vi kaster os ud i alt for megen kemi.  pH er 3,24 og noget nær perfekt. Så eneste ulempe er den lave sukker %. Der mangler 10-15% i forhold til et godt år. Under de alt alt for mange blade befinder der sig faktisk en hel del druer, så mange at at det er tæt på normalen her på ejendommen. De 50 planter har præsteret minimum 100 kg druer, de 25 kg ligger på jorden, andre 25 kg er totalt behårede af gråskimmel, så er der tvangs-høstet 25 kg til Rosé og nu er der måske 25-50 kg tilbage til en forhåbentlig god Rødvin.

Med det super gode vejr får de lov at hænge så længe som muligt.

Ganita, super drue i år:  85 i Oe, og en smag i druen som bare smager af drue. Jeg har sideløbende en Pinot Noir i drivhuset som der smages på, og saften i Ganita er bare lige så lang i smagen som denne. Begge smager også bare af europæisk vindrue så det basker, og hænger i ganen lææææge. For pokker da, det bliver meget spændende at følge fase 2 med denne sort her på farmen. ( tilplantet med 10 stk, så vin om 2 år.) Jeg tror jeg vil udnævne denne sort til årets vindrue navn i år.

 

30 September:

Her er så en rimelig lille pre-høst rapport. 3-4 druer er taget fra hver sort, og druerne er presset i et lille glas. Her er mosten nu målt for sukker ved 20 C.  pH er også målt i det lille glas. Altså stortset som ved forventet høst. Syren er dog målt ved alm. smagning af mosten, her kan et højt sukkertal jo let dække for en høj syre, så det er altså en relativ vurdering.

Kærnernes udvikling fortæller ligeledes om druens modningspotentiale, mørke kærner viser at druen har tilpasning sig til klimaet, mens der er sorter der har neon lysende grønne kærner. Disse er enten for sene til vores klima, eller også har de ikke fået sol nok. Det med solen er desværre mere reglen end undtagelsen her i år. Jeg har jo udvidet alle rækker med 30 meter i længden, og ville derfor ikke trække ”halve” tråde. Derved er de kraftig-voksende sorter væltet ned til en side, og giver derved 100% skygge for druerne.

pH værdien indikere også hvor moden druen er i år. Værdier under 3,0 er umodne druer og skal hænge længere. Værdier på 3,1 til 3,5 er god most at arbejde med i vineriet. Over 3,5 begynder det at blive kriminelt, og der tales her om overmodne druer !!!

Ikke overraskende nok, så er det 2 af mine spids-kandidater der fører løbet i år. Ganita & Solaris er begge udpeget af forædleren til at være meget tidlige, og således må det konstateres at høje sukkertal, lav syre og modne kærner ikke bør overraske nogen. Det skulle da lige være FDV, ja undskyld mig, men jeg kan altså ikke lade være...  Ortega, ES 9-7-48, Gm 7941-11 samt Regent cover er også med som absolut gode kandidater. Rondo og Gm8221-3 presser sig også ind i kapløbet som værende gode sorter i Danmark. Så her er altså ialt 8 gode bud på fremtidens druer. Osella fra samme forædler som Ganita & Solaris kunne meget vel vise sig at være lige så god. Dette er dog ikke bevist endnu med druer, så vi får se til næste år.

 

 Sorter:

Sukker [Oe]
pH
Kærner
[farve]
Syre
[smagnote]
Aroma:
 Kommentarer:

 

 

 

 

 

 

 

 Bianca

70

3,25

Meget grønne

Lidt høj

-

 Botrytis, ikke spiseklar.

 Stauffer

 

 

 

 

 

 

 Madelaine DK

60

3,16

Grøn til gul

Lidt høj

-

 Smager godt, syre for høj

 Sieger

60

3,38

Neon grøn

Lav

God

 

 Ortega

80

3,35

Grøn til gul

Meget lav

 

 Mosten er sød

 Orion

57

2,81

Neon grøn

Lidt høj

-

 Kan dog spises af ungerne

 Seyval

56

2,58

Grå

Alt for høj

-

 Bare sur !

 Birstahler Muscat

56

3,39

Grøn til gul

Meget lav

Noget

 Lav syre, lidt grøn smag.

 Romulus

64

2,94

Grøn

Lidt høj

-

 Vokser i total skygge

 Hecker

65

3,51

Neon grøn

Lav

God

 Vokser i total skygge

 Ganita

80

3,34

Brun til sort

Meget lav

God

 Sød & god.

 Merzling

58

2,60

Grøn

Alt for høj

-

 

 Solaris

96

3,42

Sorte

Lav

God

 

 Gm 7941-11

76

 3,10

Næsten sort

Meget lav

God

 Fast kød, ingen saft, lidt grøn smag.

 Gagarin Blue

64

3,04

Neon grøn

Alt for høj

-

 Sur, ikke farve i saft.

 ES 9-7-48

94

3,12

Sorte

OK

Sjov

 Sjov smag, ikke negativt ment

 Nero.

 

 

 

 

 

 

 Gm 8221-3.

74

3,34

Hvide, let brun

Lav

God

 Søde & modne.

 Rondo, gamle.

72

2,76

Grøn let brun

Lav

God

 Søde, næsten moden.

 Leon Millot.

52

2,85

Gul – røde

Lidt høj

-

 Sur

 Regent alm.

68

3,44

Gule

Lav

God

 Næsten moden

 Regent cover.

68

3,41

Brune

Meget lav

God

 Moden & bedre aroma

 Mitschurinski.

62

3,10

Rødbrune

Lav

God

 Næsten moden

pH værdier under 3,00 er kriminelle, og ikke høst klare!

*1)    Syre v. kærner god! Måske fordi den er så moden.

22 September:

Flere billeder, der er fundet klaser under de mange blade rundt omkring. Mest spændende drue pt er jo nok Gm 7941. Den har længe været med meget lav syre, og sukkeret nærmer sig nu acceptablet niveau. 66-85 Oe er der målt. Desværre er solsorten igang, og jeg ved ikke om der bliver nok til en micro vinifisering. Et billede kan der da heldigvis blive. Det jeg bedst kan lide ved denne sort, er dens gener går tilbage ti Riparia hvilket kan ses på sortens gode vinteregenskaber. En behærsket vækst er også tiltalende, indrømmet jeg er bare træt af Leon Millot's voldsomme vækst.

Gm7941, forholdsvis små druer

Nå vi må jo have Leon Millot med. Der er egentlig ikke meget godt at skrive om denne drue. Men hvert år kommer den dog med i en ballon. Se lige disse billeder, ikke gennemfarvet her i 3 uge af September. Det for ringe..... Druerne er kanon små, klaserne også de mindste i vingården.

 

 

Mange klaser ser sådan ud.

Enkelte klaser er ved at være fuldfarvet.

 

Nå, så gik turen forbi Mitschurinski, den er måske ikke så tosset endda. I starten var jeg lidt skeptisk, men den er godt med og har aldrig vist problemer med modningen her. Eneste virkelig ulempe, den er extrem følsom over for Vinskimmel. Så der skal sprøjtes som bar pokker !!!  Ja billeder viser ikke en rigtig klase, planterne er for unge til det helt store, de blev jo voldsom sat istå sidste år pga. den før omtalte vinskimmel. Men det ligner da vindruer.

Mitschurinski,

Ja vi må lige ha Madelaine Angevine med, den har smidt det værste af syren og kan nu betegnes som næsten moden. Igen er her bestemt ikke en optimal høst, men lidt hist og pist er der da. Sukker nu på 60. Det er små klaser, med medium til små druer. Hvepsene er begyndt at gnave i dem, men der er heldigvis ikke så mange hvepse tilbage. Under div. blade kunne der findes en god del druer.

Madelaine Angevine

Under div. blade kunne der finder en god del druer.

Lige ved siden af mine MA, står Merzling. Den er godt nok langsom i år. Jeg har dog stadig ej heller den store tiltro til at dette bliver sorten der omlægger de danske brakmarker Den er sjov at have, men jeg er nu ganske tilfreds med kun denne ene. Den er faktisk værer end Orion og Bianca !!! Klasen ser også lidt trykket ud, hvilker ikke er optimalt her i den danske normalt våde efterårs sæson.

Merzling.

Ja Ganita skulle lige med igen, den har faktisk fået en del mere farve siden den 17 sep. En smagning viser da også en moden drue, og sukker på 70-76 Oe er udmærket. Faktisk må jeg til at tænke over høsten ....

Ganita med noget mere farve

Sidste drue der blev fundet bag 10-12 lag blade var Hecker. Da mine rækker er blever forlænget sidste år, så havde jeg kun 2 tråde her, resultat planten voksede 1 meter over tråden og bøjede sig med over den nederste del, selvfølgelig på sydsiden således at der absolut intet lys er kommet til klasen. Men her er der nu alligevel fundet en klase: Billedet måtte tages med blitz, så mørkt var der. 62 Oe under disse kummerlige forhold er OK, syren rimelig lav og derfor næsten moden.

Hecker.

Min såkaldte Romulus, som ikke er Romulus, har også nogle klaser. Prøv at se denne spøjte måde klasen hænger på, nærmest som hyldebær. Jeg må se at få ordentlige klaser på denne vinstok næste år. Sorten er ukendt, og er måske den eneste af slagsen i DK. Jeg har helt sikkert aldrig sen denne klaseform før. Sidste år modnede den nogenlunde, og det gør den også i år.

Ukendt sort.

17 September:

Ja så er det ved at være show-time. Rigtig mange sorter har nu klaser der vil noget. Prøv lige at se denne gren med Gm8221-3. En sort der nok skal behandles lidt anderledes en andre. Disse kæmpe klaser har nok en vægt på 300g altså kun 5 klaser per plante !!!  jeg har desværre enkelte planter med 10-12 klaser, og disse er jo i sagens natur jo ikke rigtig med samme sukker og størrelse. Øvelse gør jo nok mester en dag her også.

Gm 8221-3

En anden meget dejlig drue er Birstahler Muskat, ganske vist kun en spisedrue. Men der er jo ingen der kan hindre en i at prøve at presse klaserne til most. Nu vel, lad det være sagt med det samme, det er ikke nogen sukker bombe, ej heller i Tyskland. Men jeg har jo spist af klaserne de sidste 3 uger, og det er jo lidt sjovt. Desværre for disse 2 planter, så er naboplanten vokset totalt ind over disse 2 BM planter, med en bladmasse så enorm at der er 4-5-6 lag blade der skygger for klaserne. AK ja, jeg lærer det jo nok en dag. Altså disse druer gror i 100% skygge. Til mit forsvar så kan det nævnes at planten er meget svagt voksende, og derfor er det ikke så let at se at naboen er kommet på besøg. Men her er hvad der var indparket i blade:

Birstahler Muskat

Ganita, en af de nye planter som jeg har invisteret i, er også godt med. Jeg har "godkendt" den for længe siden, og glemmer derfor ofte at jeg har en gammel plante stående i vingården. Der skal da også focus på denne rigtig dejlig tidlige drue. De modne druer blive sådan lidt halv-rosa farvet. Egentlig en fin indikator for hvornår planten er moden. Det er jo lidt sværrer på f.eks. Solaris som har samme farve.

Ganita

Nå ja, Solaris skulle da også måles. Nååå en ca 85 Oe på druer i 100% skygge, der ski da helt fint. Men jeg måtte da lige finde det hul jeg lavede i bladene for 14 dage siden, således at jeg kunne måle sukker-tal svarende til de seriøse vin-bønders løvvægspleje. Hullet blev fundet, en ikke lille og ikke stor drue målte sølle 98 Oe. Det er godt nok imponerende tal, tal vi slet ikke ser normalt i Danmark. Bare FDV dog snart ville begynde at interessere sig lidt for andre sorter, FDV anbefalede Orion er slet ikke til at spise..... dog er den i år rimeligt med , kun på en delt anden sidsteplads. Men for første gang i 10 år, har jeg fået et billede af en klase. Den ser godt ud, men lad os nu se hvad tiden kan gøre for os. Jeg er dog stadig af den overbevisning at der finde andre meget sjovere sorter ....

Orion, for første gang i 10 år her på farmen.

Nå på min vej fandt jeg en Nero mini klase, denne sort frøs jo 100% tilbage i vinters. Noget skræmmende vil jeg mene, men nu står der jo altså 4 planter deroppe, og jeg smagte for første gang druer på denne sort. De var med let syre men en rigtig god smag. Druen minder iøvrig ret meget om Eszter, som jo desværre ikke er kommet op i vingården endnu. Men generelt så har jeg endnu ikke nogle gode bud på Ungarske sorter til Danmark, men Eszter, Nero og Palatina følges dog nøje. Både Nero og Palatina er begge dårlige i den danske vinter. Vi får se ..

Nero, meget sen blomst men alligevel god nu.

Bianca har dog været i vingården i næsten 10 årnu, plantet i 96 men aldrig rigtig med noget der overbeviser. Den er for sen her, og den gror meget voldsomt. Det virker som om den bare ikke kan lide det midsjællandske klima. Heller ikke en drue jeg vil anbefale, men måske til drivhuset ??

Bianca, ikke imponerende klaser, og stadig sur.

Nå men Rondo må jo med, den har i år kørt sit meget træge løb. Her 18 september begynde de dog at være med. Desværre har vinteren givet en del skud fra sekundær knopperne, med en lidt senere blomst tilfølge. Dette kunne ses for 2-3 uger siden hvor sekundær skudene stadig var grønne. Her skulle jeg ha været hård, og fjernet dem. (eller mærket dem) men sukker % er med og syren på vej ned. Heldigvis da, for det er jo ved at være tid til modning TAK.

Rondo, nu med i kapløbet.

 

 

Sort

Sukker  [ Oe ]

Syre

Kommentar:

Solaris

85-98

Moden

Stor druer / lille drue

ES 9-7-48

87

Moden

7 druer tilbage, fra en meget sen klase ! God smag !!!

Ortega

72-88

Moden

Stor druer 72 Oe, lille drue 88 Oe. God modning.

Rondo

80

Nogle klaser modne

Lidt lavere på unge planter, stor spredning.

Siegerrebe

72-80

Over moden

Stor druer / lille drue. Mange druer tøret ind. Ingen syre.

Ganita

76

Moden

 

Birstahler Muskat

68

Moden

Dog stadig med nogen syre, klar som spisedrue.

Leon Millot

68

Næsten moden ??

Den er som sædvane mystisk, kun halvdelen af klaserne er blå.

Regent cover.

72

Moden

Rigtig godt med, en af de få sorter med brune kærner.

Mitshurinski

70

Næsten moden

Store druer, så det er et rimeligt sukkertal.

Gm 7941

70

Moden

Har lange været med meget lav syre, mere sukker TAK

Nero

62

Næsten moden

Smager rigtig godt, dog med en let syre.

Gm8221-3

62

Ikke helt moden

Jeg er bange for at jeg har overbæring her, klaser MEGET store.

Bianca

62

Slet ikke moden

Kan ikke spises endnu. Sur.

Regent alm.

60

Ikke helt moden

Let sur.

Orion

60

Næsten moden

God i år, kan med god vilje spises.

Madelaine Angevine

55

Slet ikke moden

Kan ikke spises endnu.

 

5 September 2005

Ja, så er det jo ved at være en skøn tid, at gå tur i vingården. En prøvesmagning af druer hist og her, er jo rigtig sjovt. Det må altså siges Solaris overrasker igen, Gm 7941 er også rigtig godt med. Bare der dog var nogle vinavlere man kunne få nogen sammenligninger med !!!  Begge disse 2 nævnte hvide druer er nu så langt fremme i udvikling at der kan laves vin uden syre-reduction. De smager skønt, uden dog den helt store vifte af aromaer. MEN vi er altså kun ved 5 sep.

ES 9-7-48 er jo allerede spist af ukendte, de lod dog 7-8 bær hænge. Sikkert fordi disse var for grønne. Et af disse bær er målt til 92 Oe, hvilket må siges at være imponerende, men det sjoveste var nu smagen af denne drue. Det lover rigtigt godt, sideløbende har jeg en Pinot Noir i drivhuset, og disse druer er ved at være helt på toppen. Derfor kan jeg nu fornemme hvilke druer der smager af hvad. PN druen har helt klart det jeg kalder god druesmag, men ES 79-7-48 er bare godt med, hvad angår smag. Den lover rigtig godt. Eneste problem er at jeg ikke ved hvor meget hybridsmag der er i skindet. Men den vil kunne lave en død lækker rose. !

Regent cover-forsøget er også meget spændende, den almindelige Regent har stortset ikke nogen fuldfarvede druer endnu. Cover forsøget, har stortset ingen druer der ikke er fuldfarvet !!!  

Gm 8221-3 er meget spændende, med kæmpe store klaser. Der blev jo klippet ca. 1 kg af hver plante, og de resterende druer tager rigtig god farve nu .Faktisk er Rondo slet ikke med endnu, den kører åbentbart sit eget løb, ... ingen smagte Rondo druer er nær noget der hedder høst.

 

Gm 8221-3, hvor er det bare en dejlig plante. Nok den eneste ud over ES 9-7-48 som er ved at være naturligt gennemfarvet.

 

Solaris, igen en stor overraskelse 80 Oe i de medium store druer. 65 Oe i skygge.

 

Alm Regent, den bedst farvede klase jeg kunne finde, Oe = 45.

Regent cover, her er næsten alle druer gennemfarvet, det er nok en 5-6 druer der er spist af hvepse. NYT problem for Regent !!!  Nå ja Oe = 60.

 

Gm 7941 er med 60 Oe foran Rondo, men denne hvide drue har langt lavere syre, så lav at der sikkert kunne lave vin af druen allerede nu !

 

Birstahler Muskat bør også nævnes, den halter lidt bag de andre super tidlige sorter, som jeg har nævnt. Men den er også nede i syre, og næsten til at spise.

 

Rondo holder i de bedste jeg har kunne finde, en ca. 50 Oe. Det er ikke imponerende, men egentlig bedre da hvepsene ikke er nær så agrasive her. Syren er dog relativt høj, så der er noget tid til høst. Orion som jeg elsker at hade, kan overhovedet ikke spises, har også kun 35 Oe. For pokker da, tænk lige på Solaris = 80 og ES = 92 ... det er ikke så underligt at englænderne kalder den sen. Grav dem dog op og sæt noget sjovt istedet for.......... ahh det er egentlig synd, for det er en god drue, sund og med en god smag. HVIS den modner ordentligt.

Iøvrigt har jeg 2 andre ES x-x på vej til afprøvning, også kaldet meget tidlige,... de er dog for små til druer næste år. Men jeg venter godt nok med stor spænding, eneste problem med disse super modne druer, er altså hvepse. MEN til gengæld er disse sorter altså bare MEGET vinterfaste. Desværre nytter det jo ikke at de begynder at modner i slutningen af August, så ... . Nogen der har noget hvepse-tæt net ???