Mæske pH og Bru'n Water
Det er jo skønt, at der er så mange muligheder på nettet til vores skønne hobby.
Jeg er faldet over Bru’n Water regnearket et par gange, det er et meget stort excel ark omhandlende vand og mæske. Link til Bru'n Water
I starten gik jeg lidt uden om det, da det var lidt for omfattende – men så fik jeg fat i et RO anlæg, og så måtte jeg i gang ;-)
Mit nye RO anlæg:
Øverste slange til venstre = vand ind.
Næste slange under = mineral konsentreret "spildevand"
Nederste slange - fra midterste filter helt ude til højre, RO vand.
Øverste filter 5 um filter
Nederste filter kulfilter
Miderste "filter" osmosefilteret
Blå ventil - skylle ventil, højt flow - til rensning af overfladen på osmose filteret.
Grønt markeret lille beholder, er en flov begrænser således at der skabes tryk på osmose membranen.
En flow begrænser - er nødvendig for at filteret ikke stopper til. Man kan jo godt trykke vandet direkte igennem filteret (som et alm filter), men så vil mineralerne jo lyn hurtigt tilstoppe alle de micro små fine huller. Derfor laves filteret så ca. 1/4 del af vandet filtreres, og de 3/4 af vandet skyller hen over membranen og tager de fra-filtrede mineraler med sig. (så man undgå "stuck" mash...) alligevel er dette ikke 100% idealt, og man må en gang imellem åbne for den blå ventil, hvorved ALT vand skylles hen over filteret med fuldt tryk fra vandhanen. Dette vil så giver en ekstra spuling af membranen, og den kan nu levere vand optimalt igen.
En mineral måler (som er en uSiemens måler, blot med ppm som scala) eller ledningsevne måler, målte mit vand til hele 536 ppm. Efter filtrering af vandet, er der ca 48 ppm salte tilbage - dog en imponerende reduktion på hele 92% af total hårdheden. Det er jeg ganske godt tilfreds med - det svare til ca 2 dH, altså meget meget blødt vand.
Da jeg har eget vandværk, så kører trykket fra 2-4 Bar. Det ikke specielt godt for et sådan anlæg, som helst skal køre omkring minimum 3,5 Bar. Derfor går det ganske langsomt, blot 120 L / døgn. Nu brygger jeg jo kun med ca. 30 L vand, så det tager mig ca. 5½ time at lave 27 L vand. (man kan ikke brygge på 100% RO vand.)
RO står for "reverse osmose" eller omvendt osmose.
Tilbage til Bru'n Water:
Som de fleste vand behandlings programmer skal man have fat i mineral tallet for:
Under 1. Water report Input – kan man indtaste disse tal.
Under ark 2. Sparge – kan man se på sparge vandet, og behandling af dette. Dette springer jeg let hen over, da det blot er en Mælkesyre beregner.
Så er der det mest interessante ark – 3. Water adjustment, hvor man evt. kan vælge en kendt vandprofil. Jeg ønsker en Lager profil, og vælger derfor ”American Lager”. Dette er i og for sig, ikke så interessant – og alligevel – hvor langt ligger mit vand fra det ideale vand ?
Desired Water Profile: Ønsket vand profil, er fin at kikke på - men er jo ikke sandheden - dog er det jo en god ting at kunne sammenligne med "de rigtige lokaliteters vand" !!!
Exixting Water Profil - er blot en liste over mit indtastede vand.
Dilution Water Profile - jeg har valgt RO vand - som ikke er helt rent. Mit filtrerede vand gik fra 536 ppm salte ned til ca 48 ppm salte, altså en reduktion på 92%
Dilued Water Profile - her vises så den ønskede vandprofil contra den færdig blandede vand profil. Må ikke forveksles med slut profilen, som er med salt tilsætning. Man kan se at Calsium er "for lavt" men selvom man vælger en "American Lager profil" så er den faktisk ikke ideal - 13 ppm er alt for lav en værdi for gæren. Man kan også se at min Bicarbonat er for lav (rødt feldt) den skulle være 20 men er dog 30,9 iforhold til den ønskede "American Lager profil" ...
Finished Water Profil - er tal for den færdige vand behandling. Her vil gule tal være "for lave" i forhold til anbefalede værdier. De skal helst være grønne alle sammen - undtaget Bicarbonat, som aldrig bliver grønt. Tallene ændre sig når du tilsætter salte i følgende sektion:
Tilsætning er i - lidt øvle bøvlet - gram / L - man tilsætter aldrig gram ..... men nærnere mg. Sub total ude til højre, for både mæske- og spargevand.
Det jeg hurtigt fandt ret så interessant er det, at man ikke kan fortynde sig til perfekt vand med en vis procent – da jeg lige har fået et RO anlæg, ja så har jeg valgt jeg RO Water. Til min skræk, ser jeg – at selv om jeg fortynder mit vand med 75% ”destilleret” vand, så hjælper det mig ikke en dyt.
Balancen er så skæv, at jeg må fortynde vandet med hele 95% RO vand, og så tilsætte de mineraler som så næsten er forsvundet. Calsium og Magnesium skal være i en vis mængde, for ellers vil gæren ikke opføre sig ordentligt. Jeg får tilsat noget CalsiumChloride og Magnesiumsulfat, og jeg har nu noget blødt vand med den rette ballance – men nytter det så noget ?
På ark 4. Mash Acidification – kan man indtaste sin opskrift, og derved få udregnet hvor meget ”syre” malten tilsætter vandet. En lille EBC converter er nederst på siden, så du nemt kan omregne til de danske normer. Min Pilsner opskrift indtastes…
Der er ”kun” 4 muligheder, Base-, Crystal-, Roasted- og Acidmalt.
Mængden af syre stabliserende stoffer, er meget forskellig fra malt til malt. Så det er nødvendigt for programmet at vide nogen lunde hvar meget malt der er i forhold til mæskevandet.
VIGTIGT -
Cellen "Net Mash Acidity (mEq)" - anden nederste celle til højre - SKAL være farvet gul !!! Hvis mæskeforløbet skal køre rigtigt må værdien typisk være mellem 0 og 25 mEq.
Ark 5. Adjustment Summary, viser så dit ”færdige” resultat – her er det jo spændende. Selvfølgelig får du en estimeret pH udregnet til 5,4 – jo jo den har vi set før, men hvordan er det så i praksis ??
For første gang, i min bryg historie - har jeg kunne mæske uden mælkesyre !! Efter mine obligatoriske 20 min ”syrepause” – så måler jeg meget spændt.
pH = 5,69 @ 25 °C
HOLD da op, kompenseret med de der 0,2 til 0,3 pH (bryg literaturen er lidt uenig her) bliver mæske pH ved 65 °C ca:
pH = 5,39 – 5,49 @ 65 °C
altså noget nær perfekt - når Bru'n Water har udregnet den til 5,4 - Jeg tror rigtig meget på dette regneark, så jeg vil helt sikkert bruge det fremover. Det bliver dog spændende at prøve det på en stout eller anden meget mørk øl, for her er det jo lidt den omvendte problematik - for høj ph ???
En tjekisk Pils blev forsøgt, opskriften indtastet og 95% RO vand tilsat. (der blev derfor tilsat lidt Mg og Ca)
pH blev målt til 5,6 og det er omregnet 5,3 @ 65C - og det var igen lige præcis den værdi BrunWater udregnede !!!
Det kan være held - men generelt er det et super hjælpe værktøj, som helt sikkert kan guide dig hen imod den mæskeprofil du ønsker.
Igen ingen mælkesyre i mæskevandet !!!
BrunWater kan også grafisk vise dig, nogenlunde, hvor dit vand ligger i forhold til de kendte bryggeri lokaliteter:
Den røde dot repræsentere mit hjemmelavede vand - og der er jo "grafisk" ingen tvivl om at det nærmeste område er Pilzen.
Stor respekt il Martin Brungard. - det eneste jeg kunne tænke mig, var et regneark som kunne regne med "vores" EBC værdier ;-)
Editor Søren Larsen