Tilbage til indholdsfortegnelsen:
En god filtrering opnåes bedst ved at være tålmodig !!!
Indholdsfortegnelse:
Filtersetup - En gærspand tilpasses så den får en bund med en perforeret rustfri plade, som er skruet sammen med 8 rustfri bolte. Derved er der mulighed for at skille herligheden fra hinanden for en ordentlig rengøring. Filtreringen af mosten skal kunne styres mht. hastigheden af urten. Dette er muligt hvis man sætter 2 spande ind i hinanden med en hane på den yderste spand. Med Maltbazarens spande er det muligt at løfte den "falske" bund så urten kan løbe ud til aftapningshanen via spandens håndtag. Nu styres gennemløbet blot ved at lukke lidt for hanen således at urten lige netop står op over malten mens der sparges. Mængden af sparge vand - altså vand til efter gydningen - er typisk 1,5 gange det antal liter som blev brugt ved mæskningen.
|
|
|
Jeg mæsker typisk med ca. 12 L vand - derfor skal jeg op på hele 16-18 L sparge vand. Nu vil den snedige hurtigt gennemskue at min normale bryg volumen er langt overskredet. Det er også korrekt, jeg brygger typisk 20 L øl da det passer glimrende til en 19 L Cornelius fustage. MEN der bliver en del vand tilbage i mæsken, selv med meget tålmodigt afløb, og der fordamper en hel del under kogningen.
Her ses så mask rest i filterspanden, samt "mel" udfældning i spanden under filteret. Spanden med hane kan iøvrigt stadig bruges som gærspand. Pas på ned taphaner på gærings beholderen. Jeg har lidt dårlig erfaring med den selvmonterede taphane. Efter første bryg i spanden, så blev den skyllet og sat væk. Da næste bryg var på vej – så blev spanden skyller og vasket igen. MEN jeg opdagede at der lækkede mørk urt fra omløberen !!! Altså måtte hanen af spanden for at få skyllet den tidligere bryg helt væk ! Efter de sidste par bryg – så er hanen afmonteret hver gang. I øvrigt er jeg ikke specielt glad for designet, man kan jo ikke rense/ desinficere hanen mellem de 2 rør der drejer inden i hinanden. Derfor bliver spande med taphaner kun brugt før humlekogning !!! |
Tilbage til indholdsfortegnelsen:
|
Et nyt filter setup - øverst en EL gryde med spargevand - i midten et spand-i-spand filter - for til sidst at samle urten op i en spand (via en silicone slange)
|
|
Et glimrende setup som stort-set passer sig selv, når først der er startet.
Hanen på min Lidl gryde justeres med et bor til boremaskinen, et 2,8 mm bor passer fint i mit tilfælde.Dog virkede justeringen bedre med borden på den anden side...
|
Sparge vand:
Her løber spargevandet ned i filtret (spand - i - spand) - en lille porcelains tallerken er placeret oven på masken, derved kan vandet ikke ødelægge filterlagene længere ned i masken.
Opsamling af den varme urt - går igennem en silikone slange som hindre uønsket sprøjt og iltning.
Tilbage til indholdsfortegnelsen:
Her er så malten - malet 2 gange på min mølle. Der smutter stadig et par uknækkede kerne igennem, så den bliver lige kørt 2 gange.
Den ser ganske vist lidt grov ud, men der er jo ingen problemer med virknngsgraden !!! Den første justering jeg kørte med, blev justeret med et 1,1 mm bor. Men jeg har valgt at gå op på hele 1,3 mm - da det giver et bedre gennemløb under spargingen..
Selvom jeg kan lade setup'et køre uden tilsyn, så er det altså en træls og lang process - at filtrere 22 L urt.
kørte bare der-ud-af og jeg fik selvfølgelig kørt for langt. Den sidste "urt" som løb ud var kun 1,005 altså ca. 1 % sukker.
Mange taler om at stoppe før, da det kan give bitter udtræk af kornet. Men jeg har smagt på "vandet" og det var aldeles ikke bittert, så det hele røj med i humlegryden !!!
Bryg #12 er også prøveklud for blødt vand ( ud over min Bohemian Pilsner)
Igen en imponerende virkningsgrad på dette bryg- omkring 93 %.
"The enzymes in the mash responsible for converting starch to sugar work optimally at a pH of 5.2-5.6. "
Bryg # 12 er også som noget nyt - justeret med mælkesyre for at ramme en pH = ca 5,4. Det lader dog ikke til at give bedre virkningsgrad .....
Tilbage til indholdsfortegnelsen:
Flow i Lauter Tun - gælder også for manifold systemet:
Du skal helst have et symetrisk flow i masken:
Her vises flowet i mæsken, hvor den blå linie skulle illustrere modtrykket. Stiger hastigheden - stiger modtrykket og pilene vil sprede sig ud. (vil jeg tro)
Mange har dog (incl. mig selv...) blot en hane i siden: Det halter derfor lidt i venstre hjørne ...
Det ikke så smart, for stiger hastigheden, og lad os nu antage at du har en rigtig god filterseng, ja så vil urten jo løbe hvor der er nemmest og kortest vej. Altså vil pilene rykke ud mod højre side.
Nu bliver dit venstre hjørne endnu mere forsømt !!! (den blå linie skulle illustrere modtrykket)
Mit udmærkede spand-i-spand filter, har dog altid virket upåklageligt selvom hanen sidder i siden.
Skal man til at bygge, så sker der jo ikke noget ved at kikke lidt teoretisk på det ;-)
Ny Lauter Tun - spand-i-spand systemet:
Mit udmærkede spand-i-spand filter, som har giver mig kanon høje efficiency procenter - har fået en konkurrent. De meget høje virkningsgrader, gør at jeg ikke skal bruge ret meget malt – typisk 3½ til 4½ kg.
Dette fylder bare ikke meget i en 32 L gærspand, så jeg har lavet et nyt setup med 16 L spande:
Fidusen er jo oplagt, mindre spande giver højere filterseng. Som billedet her viser, så ligger hulpladen blot på bunden af spanden. Min erfaring er at maltet malt, lukker alle huller - så en smule utæthed i bunden er uden betydning.
Her er spandene sat sammen, og hanen er parat til montage.
Close up af hullet, bunden af inderspanden ses med lidt god vilje.
Bundfilter pladen ligger blot i bunden af inderspanden. Ingen skruer, det forsinker blot arbejdsgangen.
Her er pladen fjernet, så man kan se hvor meget af bunden der er savet ud.
De brugte 16 L spande, var meget tæt på grænsen for at 3/4 " hanen kunne være mellem de 2 bunde. Omløberen er jo rimelig stor, da den har en krave. Der er desuden "runding" af bunden og op til siden på spanden. Faktisk rigtig godt, da det gør rengøringen meget nemmere.
Et lille test brug på 2 kg malt, gav en absolut overbevisende tæthed af bunden/ hulpladen. Nu mangler der bare et rigtigt bryg....
Iøvrigt så er dette system helt på vej ud her, da jeg håber jeg kan lave noget endnu hurtigere - nemlig filter og pumpe. Stumperne er hjemkøbt, så det skal blot strikkes sammen til en test.
Sparge svanen:
Dette er simpelthen den mest geniale nytænkning i mit brygsetup – selvom jeg har set manifold løsninger før. Men denne "svane" er mere end blot et manifold.
Ja ja, jeg ved det godt – der er forskellige meninger om dette ;-) Når så malten gelatinere efter 40-50 min så er det bare ned med dyret, og pumpen på (det er så ikke 100% nødvendigt – en kande & tyngdekraften kan gøre det) Men prisforskellen på gryder med og uden hane betaler fint for en god pumpe … Når du har kogt humle, så bruger du den også som humlefilter ;-)
Det jo er et lokalt design, som opstod fordi jeg er / var meget hys med hotspots under mæsken. I de første bryg her, for snart 3½ år siden, kørte jeg altid med trin mæskning. Mindst 5 trin –
Så jeg havde derfor mindst 4 opvarmninger med mask I gryden. Håndteringen over i et ekstern filter var for ukontrolleret og derfor opstod der et ønske om ”noget andet” Falskbund principper er aldrig overvejet, da jeg ikke mener jeg kan styre varmen under denne.
Faktisk blev den lavet, i en lidt pessimistisk tanke – hvad med stuck mash ?
Prinzip tegning:
Altså urten pumpes via slange og en 10 cm kobberrørs stump ned i koppen. Derved undgåes der støj og ballade i filterkagen og urten flyder stille og roligt ud over koppens kant. Ingen plasken og iltning !!!
Sørger man for 1-2 cm urt over malten - så løber urten fint gemmen hele filterkagen. Efter lidt sparge så kan man tydeligt se om der er nogle steder hvor urten stadig har farve - er der det så kan du lige hjælpe lidt spargevand over til stedet med en hulske under slangen.
Der er ca 115 cm med huller = lidt over 1 omgang. Ca. 3 huller per cm = 345 huller. Hullerne er 2,1 eller 2,2 mm Hullerne bores der hvor ringen er ca 5 cm fra kanten af gryden (mest optimalt i.fgl. Palmer)
Hullerne vender ned – da selv et vandtryk på 4 Bar blot giver et stille udløb, og jeg har faktisk svært ved at få vandet til at rende ud af de sidste huller. Da manifoldet jo virker ved hævert princippet, så er det negative tryk meget lille.
Hvis hullerne vendte op, så ville malt stumperne jo blot lægge sig stille og roligt ned i hullerne.
Men hvis hullerne vendte ned, så var meningen at jeg lige satte slangen over på den varme vandhane – og gav den fuld speed i 3 sekunder = alle huller spulet fri og slangen spædet !!!
Det meget lave sugetryk vil aldrig kunne suge småmalten tilbage i hullerne, og du ville være sikker på er god sparge hastighed. (og JA – kan køre 18 L vand igennem på 5-6 minutter, måske endda hurtigere…)
Skulle der opstå ”stuck mash” så var det jo bare slangen hen på det varme vand igen, give den 3 sekunder en gang til og du var kørende.
I praksis virker det faktisk bare meget mere simpelt – hvis du har en meter slange på, så suger du blot i slangen (hold den løse ende så højt oppe som muligt) – klem - og urten løber !!!
Selvom jeg har pumpe på, så slukker jeg den altid når jeg sparger og kører kun på tyngdekraften. Husk en stram klemme på slangen, for ellers løber det alt alt alt for hurtigt.
Så pumpen bruges kun fordi jeg vil recirkulere stille og roligt for klar urt inden sparge. Det er bare super afstressende at sidde og se urten blive klare og klare uden at røre en finger … Men her kan et 2L mål & en slangeklemme sagtens klare skærende !!
Behøver jeg nævne at jeg meget sjældent er under 93% i Efficiency… ;-)
En lille biting er, at den passer både i min EL gryde og min gas gryde – da +/- 1 cm ikke betyder en dyt.
Koppen i midten giver mulighed for at styre et kraftigt tilbage løb. Den sættes den ned under mash out og står bare på bunden. Den skal helst rage op over filterkagen - ellers er den svær at finde ;-) Du kan dog også bruge en hulske, det gjorde jeg i starten. Måske en sovseske, bare et eller andet der bryder strålen. Tallerkner er ikke så gode, de skrider lige pludselig ned i malten... (har prøvet ;-) Et lille brusehoved har også virket fint - Nogle laver avancerede sparge arme og sprinkler systemer - men koppen er så tilpas lavteknologisk at den tiltaler mig mest ;-) og så bliver den stående... Brug et stor pølsetang til at rette den ind.
Lille video af koppen i funktion. (den er så grå her - idag er det en høj rustfri fløde kande... tror jeg)
Jeg ved faktisk ikke om min pumpe er selvansugende – for jeg hader at starte en pumpe op uden væske i. Så når pumpen er på, så suger jeg bare lige i udløberslangen.
Når jeg an-suger til gærspanden (gennem modstrøms køleren) så har jeg et lille kobberrør som jeg bruger som sugerør – det ser også bedre ud når der er gæster og man ikke står og patter på slangen…. ( … med mindre det er Sut Sussi fra Fanø..)
Kobberrøret bruges også som "modvægt" når slange er smidt ned i koppen i gryden.
Grunden til at jeg har pumpen på ved køling - den sidder på den kolde side - er at jeg gerne vil køre de første 5-8 L tilbage i suppe. Så er der chance for at Aroma humlen overlever. Men igen, et 2 L mål kan gøre præcis det samme.
Jeg har 2-3 ringe, er for at have lidt modvægt når slangen hænge ned langs siden af gryden. Yderste "styre ring" sørger for at spiralen er nogen lunde i midten af gryden = symetrisk træk i filterkagen. 1 ring med huller er rigeligt !!! - måske jeg endda har boret for tæt, men det var jo proto typen og den virker fint med det antal huller.
Seneste opsætning - en 12 cm høj rustfri kop. Passer op til ca. 7% øl og ca. 5 kg malt.
Centrering inden for +/- 2 cm er glimrende - har aldrig haft problemer her. (heller ikke her)
En anden lækker ting, er rest urt i gryden. Hvis der sparges stille til sidst, så er der kun 2-3 dl urt tilbage i gryden. (ikke så godt hvis man samler til næste gærstarten..;-)
Editor Søren Larsen