WineManager!!!!

    Om at sætte ord på vinoplevelsen - Noble's Aroma-wheel  
 
Gå til en underside:
Rating
Aromahjulet
Vindyrkning
Litteratur
Links

E-mail

      
Af Torsten Arendrup
Marts 1997

Jeg er ikke god til at smage. Min næse er heller ikke for god (uden at mine venner dog tør sige, at jeg lugter dårligt). Derfor har jeg kastet mig over metoden i at sætte ord på vinoplevelsen.

Inspireret af et grundkursus afholdt af Jørgen Mønster, med input fra et besøg i en vinkælder i Bordeaux, forstredes tanken om et egentligt beskrivelses-system for os der ikke selv kan sætte ord på. Det viste sig, at der var en overflod af rating-systemer, hvor vi som et separat projekt udsøgte os det vi selv syntes bedst om (Arendrups Rating-system). Men det var selve vurderingen, hvad med ordene?

Her viste det sig, at man specielt i USA havde gjort et godt basisarbejde.

Professor Noble's Aroma-wheel
Selvom det viser sig, at hjulet oprindelig er udarbejdet til at vurdere amerikanske hvidvine, så er det alligevel en god hjælp til at systematisere brugen af ord. Det amerikanske kommer tydeligst frem, når der anvendes udtryk som "stinkdyr" i den originale udgave. Man skal vist have læst meget Anders And for at gætte hvad det er. For rødvins-afficionados mangler begreber som læder, stald, gødning (for at sige det pænt), muskus m.m.

Lęs mere her: www.winearomawheel.com


  Copyright © 1997 Arendrup & Arendrup. All rights reserved. Guest